Рецепта за Средиземноморска пилешка салата

Средиземноморска пилешка салата


Medical.BG
    Сравенете рецептата с други рецепти:
Продукти:
За салатата
•    1/2 купичка макарони с формата на ориз
•    3 купички сварено и нарязано на кубчета пилешко месо
•    1 1/3 купички нарязани на половинки чери домати
•    170 гр. маринован добре изплакнат, изцеден и нарязан артишок
•    1/2 купичка нарязани на едро маслини
•    1/4 купичка сушен касис (по желание)
•    1 1/2 с.л. каперси
За соса
•    2 с.л. зехтин
•    1 с.л. доматено пюре
•    2 с.л. вода или сгъстен пилешки бульон
•    3 с.л. оцет по ваш избор (оризов, винен, балсамов)
•    1 с.л. накълцан пресен пелин (по желание)
•    2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
•    2 ч.л. горчица
•    Сол и черен пипер на вкус
За гарнитурата
•    4 с.л. печени семена от борова шишарка* (по желание)

Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните във вряща и подсолена вода. Изплакнете ги със студена вода, изцедете ги и ги оставете да изстинат.
2. Пасирайте зехтина, доматеното пюре, водата, оцета, пелина, лимоновия сок и горчицата. По желание добавете черен пипер и сол на вкус.
3. Прибавете пилешкото месо, чери доматите, артишока, маслините, касиса и каперсите към макароните. Залейте ги със соса и разбъркайте.
4. Сервирайте салатата върху листа от маруля или спанак и поръсете с печени семена от борова шишарка.

* Изпечете семената от шишарка във фурна или запържете в тиган на умерена температура до златисто кафяво.

Количество:
4 порции


Енергиини показатели за 1 порция:

Калории: 365
Мазнини: 13 g.
Холестерол: 90 mg.
Протеини: 38 g.
Въглехидрати: 23 g.
Фибри: 4.3 g.
Наситени мазнини: 2.3 g.
Мононенаситени мазнини: 8 g.
Полиненаситени мазнини: 1.9 g.


Потребителска оценка
3.5 / 4 гласа