Сълзене на очите

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е сълзене на очите?

2.Причини, диагноза и лечениеПричини, диагноза и лечение


Прекомерното производство на сълзи, или неправилно функциониране на сълзната дренажна система или блокирането и са едни от най-честите причини.

Прекаленото секретиране на сълзи е свързано с дразнене на очите, например поради растящи навътре мигли, блефарит (възпаление на клепачите на очите), неадекватна секреция и язви на роговицата. Ако долния клепач е хлабав (огънат), или има нарушения, сълзите не са транспортирани в дренажна система и може да преливат към бузата. Дренажната система сама започва да прелива в областта на горните и долните клепачи близо до носа.

Какво е лечението за сълзене на очите?

Пълния преглед на очите е от съществено значение за работата и установяване на причината за сълзене. Скъсан канал на дренажната система може да се прегледа и  да се определи дали и къде е блокиран. Понякога се извършва (DCG) посредством ренген, който включва инжектиране на пигмент в слъзен канал, така че ренгена да има възможността да покаже евентуално запушване.

Лечението зависи от причината. Много от причините за очно дразнене, което може да се лекува бързо и лесно. Други, като например блефарит може да отнемат повече време за лечение.

Ако сълзните канали са блокирани тогава операцията е неизбежна за деблокирането им. Ако блокирането е много близо до откриването на слъзния канал, а след тогава интервенцията открива върха на канала и една операция може да бъде достатъчна. Ако блокирането е допълнително определяно с накъсване на канали задължително е необходима втора специална интервенция. Тя включва направа на байпас на канала, който дренира слъзния секрет направо в носа. Това може да бъде направено с местна упойка или с обща упойка. Една нощ престой в болницата е често препоръчителен, тъй като може да има някакво пост-оперативно кървене от носа.

Повечето пациенти изпитват незабавното разрешаване на проблема, след като операцията е завършена с малък, ако има такъв, пост-оперативен дискомфорт.


Обратно: Какво е сълзене на очите?

1  |   2

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

рени димитроva

Случаен посетител | 2010-01-16 01:35:45
ot1godina mi silzat ocite

zuzi ivanov

Случаен посетител | 2013-02-09 12:34:14
след травма на черепа и счупване на носа ми сълзят очите постоянно ако някои знае как да ги спра да пише моля