Рак на ларинкса

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Ларинксът

2.Видове рак на ларинкса

3.Други видове рак, които могат да се развият в ларинкса

4.Методи за лечениеВидове рак на ларинкса


Дефиницията за тумор е маса от клетки с анормален растеж. Туморът може да бъде доброкачествен или злокачествен. Доброкачествените тумори имат неконтролируем растеж на клетките, но без разсейки и без инвазия в нормалните тъкани. Туморът се нарича злокачествен (рак) , когато туморните клетки развият тенденция да навлизат в нормалните тъкани и дават разсейки както в околните тъкани така и в отдалечени части на тялото. В този смисъл, за рак на ларинкса говорим, когато клетки в тъканите около ларинкса растат неконтролируемо, образуват тумор и имат склонност да нарушават нормалните тъкани и да се разпространяват в други части на тялото.

Рак на плоскоепителните клетки (squamous cell)
Около 95% от рака на ларинкса е от този тип. Ракът се развива с плоскоепителните клетки, които покриват повърхността на епиглотиса, гласните струни и други части на ларинкса. Тези клетки са устойчиви на горещи течности и груба храна и лесно заздравяват ако бъдат наранени. Но колкото повече се нараняват, толкова повече клетки трябва да се произвеждат, като с това се увеличава и шанса тези клетки да се изродят в ракови.

Аденокарцином
Аденоматозните клетки са жлезни клетки, които образуват слуз. Аденокарциномите на ларинкса са редки в сравнение с рака на плоскоепителните клетки. Те започват в жлезните клетки, разпръснати по повърхността на ларинкса. Броят на аденокарциномите е нараснал през последните 20 години, но все още не е известна причината за това.

Саркома
Саркомата е рак, който се развива в съединителните тъкани на тялото. Това са  носещите тъкани на тялото, като кости, мускули и нерви. Хрущялът е „носещата” част на ларинкса. Ракът, който се развива в хрущялите се нарича хондросаркома. Този вид рак на ларинкса е изключително рядък.


Следва: Други видове рак, които могат да се развият в ларинкса

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

teodora

Случаен посетител | 2009-08-18 20:21:33
kogato ima tumor za vtori pat i e pochti do sanata arteria i namoje operacia kak se likuva

nina

Случаен посетител | 2009-11-05 09:26:21
sega sam na 26god,ot dete sam s papilomi na larinksa,operirvana sam mnogokratno,vazmojno li e da se prevarne v zloka4estveno.

Gergana Plamenova

Случаен посетител | 2010-03-23 12:48:03
Моят баща претърпя частична ларинготомиар,лъчетерапия и в момента е бес канюла.Щял нормално да си се затвори.Нормално ли е?

dijana makedonia

Случаен посетител | 2010-07-07 01:42:17
mozete li podrebno da mi kazete za lazernata operacia i sled nea---carcinoma planocellulare larygis.dokolkoto ni kazaha idealno golemina na tumura za lazerna operacia

Крася

Случаен посетител | 2010-11-22 18:13:35
Може ли от изследвания за кръв да се разбере развива ли се рак в организма

jeliazka koleva

Случаен посетител | 2011-01-06 04:28:52
ustanoviha mi diagnoza bolesta peidjet

Теодор

Случаен посетител | 2011-03-14 14:31:58
здравейте . това което ще попитам даже и аз немога да си го обясна..та от софия съм и както повечето от нас имат село въпроса ми е следния като отида в провинцията гласът ми си е норамален върна ли се от там нещо ме задушава и преграквам..след 2-3 дена се оправям.. на какво се дължи това?

galina

Случаен посетител | 2011-11-18 18:12:30
s la4eterapiq i s himioterapiq

Sevda Dimitrova

Случаен посетител | 2011-12-10 15:32:20
bawtami ima tymyr na lifnite vazeli i ne operiran molqa kajete opasnolie kolko my ostava da jivee