Рак на ларинкса

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Ларинксът

2.Видове рак на ларинкса

3.Други видове рак, които могат да се развият в ларинкса

4.Методи за лечениеЛаринксът


Ларинксът е част от гърлото, което се състои от сложна смесица от хрущяли и мускули. Той не само „произвежда” нашият глас но и изпълнява други сложни функции, като например предпазва дихателните пътища при преглъщане. Другото име на ларинкса е „гласова кутия”. Той представлява дълга около 5 см тръба (при възрастните) и се намира в горната част на трахеята, пред хранопровода. Хранопроводът се нарича още „глътка” или „езофагус”.

Ларинксът е издутината, която можете да видите в предната част на шията и която наричаме още „адамова ябълка”. При мъжете тя е по-лесно забележима, отколкото при жените. Ларинксът играе роля при дишането, преглъщането и говоренето и действа като клапа на дихателната тръба.  Клапата се отваря и затваря за да позволи преглъщане, дишане или говор.

Ларинксът:

-    Позволява на въздуха, който дишаме да достигне до белите дробове
-    Предпазва дихателната тръба при преглъщане
-    Произвежда звуците при говор

Ларинксът е мястото в нашето тяло, където дихателната и храносмилателната система се разделят. Когато вдишваме, въздухът минава по дихателната тръба (трахеята) и достига до белите дробове.

Когато преглъщаме, част от ларинкса, наречена епиглотис, затваря плътно дихателните пътища. Тази хрущялна клапа предотвратява попадането на храна и слюнка в белите дробове. Когато епиглотисът е затворен, храната и течностите могат да преминат по хранопровода към стомаха.

Гласните струни представляват две мускулни ленти, разположени под формата на буквата „V” вътре в ларинкса. При преминаване на въздуха през тях, двете ленти вибрират заедно, което произвежда гласа. 

Частите на ларинкса

Ларинксът е съставен от няколко части гладка, лъскава тъкан, наречена хрущял. Хрущялът е заобиколен от фиброзна тъкан. Най-големият хрущял в ларинкса е т. нар. адамова ябълка, чието правилно наименование е тироиден хрущял.  

Ларинксът има три основни части:

супраглотис – частта над гласните струни, която съдържа епиглотиса
глотис – областта около гласните струни
субглотис – частта под гласните струни, която съдържа  крикоидния хрущял и преминава в дихателната тръба

Рак може да се развие във всяка една от тези части или във всички тях.

Лимфните възли

Като всички други части на тялото, областта около ларинкса съдържа лимфни възли. Те се наричат още лимфни жлези. Те представляват малки жлези с формата на бобено зърно, които са част от лимфната система. Те помагат да се контролират инфекциите, като филтрират всичко което е чуждо за тялото, включително бактерии и вируси.

Лимфните възли обикновено са първото място, което достигат раковите клетки когато се отделят от тумора. За това те често биват премахвани и обстойно изследвани при операции на ларинкса, за да се установи дали съдържат ракови клетки. Лекарите вземат в предвид това дали има ракови клетки в лимфните възли при определяне стадия на рака. Стадия на рака помага на лекарите да определят най-подходящото лечение.Следва: Видове рак на ларинкса

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

teodora

Случаен посетител | 2009-08-18 20:21:33
kogato ima tumor za vtori pat i e pochti do sanata arteria i namoje operacia kak se likuva

nina

Случаен посетител | 2009-11-05 09:26:21
sega sam na 26god,ot dete sam s papilomi na larinksa,operirvana sam mnogokratno,vazmojno li e da se prevarne v zloka4estveno.

Gergana Plamenova

Случаен посетител | 2010-03-23 12:48:03
Моят баща претърпя частична ларинготомиар,лъчетерапия и в момента е бес канюла.Щял нормално да си се затвори.Нормално ли е?

dijana makedonia

Случаен посетител | 2010-07-07 01:42:17
mozete li podrebno da mi kazete za lazernata operacia i sled nea---carcinoma planocellulare larygis.dokolkoto ni kazaha idealno golemina na tumura za lazerna operacia

Крася

Случаен посетител | 2010-11-22 18:13:35
Може ли от изследвания за кръв да се разбере развива ли се рак в организма

jeliazka koleva

Случаен посетител | 2011-01-06 04:28:52
ustanoviha mi diagnoza bolesta peidjet

Теодор

Случаен посетител | 2011-03-14 14:31:58
здравейте . това което ще попитам даже и аз немога да си го обясна..та от софия съм и както повечето от нас имат село въпроса ми е следния като отида в провинцията гласът ми си е норамален върна ли се от там нещо ме задушава и преграквам..след 2-3 дена се оправям.. на какво се дължи това?

galina

Случаен посетител | 2011-11-18 18:12:30
s la4eterapiq i s himioterapiq

Sevda Dimitrova

Случаен посетител | 2011-12-10 15:32:20
bawtami ima tymyr na lifnite vazeli i ne operiran molqa kajete opasnolie kolko my ostava da jivee