Вагинален сърбеж

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Причини за появата на вагинален сърбеж

2.Други причини за появата на вагинален сърбежПричини за появата на вагинален сърбеж


Причините за появата на вагинален сърбеж могат да бъдат няколко. Най-често това са бактериална вагиноза, хламидия при жените, трипер при жените или генитален херпес. Нека разгледаме всяка една от тях поотделно.

Бактериална вагиноза
Бактериалната вагиноза е влагалищно заболяване, което се характеризира с изтичане на влагалищен секрет, породен от свръх растеж на бактерии, които обичайно обитават влагалището. Бактериалната вагиноза не е опасна за здравето, но симптомите й могат да причинят известен дискомфорт. Всяка жена с необичайно вагинално течение трябва да се консултира със специалист, за да се отхвърли вероятността от съществуването на по-сериозна инфекция (хламидия, трипер). В миналото състоянието е било известно като гарднерела вагинит, на името на бактерията, считана за негов причинител. Новото име, бактериална вагиноза, отразява факта, че съществуват различни видове бактерии, които при нормални условия обитават влагалището и при определени обстоятелства могат да се размножат прекомерно. Бактерията гарднерела не е единствен причинител на симптомите. Когато количественият баланс между всички обитаващи влагалището бактерии бъде нарушен, жената може да получи вагинално течение с неприятен мирис.

Хламидия при жените
Хламидията е често срещано сред жените заболяване, което засяга 4 милиона жени годишно. Хламидията е бактерия, която причинява инфекция, подобна на тази в следствие от трипер и прилича на нея по начина на разпространение и по симптомите, които предизвиква.  Също както трипера, хламидната бактерия се среща в шийката на матката и уретрата и може да живее в гърлото и ректума. Както инфектираните мъже, така и жените с хламидия често нямат оплаквания от конкретни симптоми. Именно заради това тези индивиди могат да разпространят болестта несъзнателно. Друг щам на бактерията Chlamydia trachomatis, който може да бъде изолиран в специализирани лабораторни условия, причинява заболяването лимфогранулома венереум, което се предава по полов път.

Генитален херпес при жените
Гениталният херпес, обикновено наричан просто херпес, е вирусна инфекция, причинена от херпес симплекс вируса (HSV), която се предава при полов контакт със слизестата мембрана на устата, влагалището или кожата в непосредствена близост до гениталиите. Вирусът навлиза в мембраната или кожата през микроскопичните отвори в нея. След като проникне в кожата вирусът се отправя към нервните окончания в близост до гръбначния мозък, където се установява за постоянно.

Трипер при жените
Триперът е бактериална инфекция, която се дължи на организъм, известен като Neisseria gonorrheae. Този организъм попада в човешкото тяло след сексуален контакт с партньор приносител на заболяването. Триперът е едно от най-старите познати в света заболявания, предавани по полов път. Статистиката показва, че към настоящия момент, заразените с трипер жени в света са над 1 милион. Между 25% и 40% от инфектираните с трипер жени също страдат и от хламидии, друг тип предавано по полов път заболяване.

Обратно на общото вярване, триперът не може да бъде прихванат от седалката на тоалетната чиния или от дръжката на вратата. Бактерията, която причинява трипер се развива и размножава при много специфични условия. Тя не може да живее извън телесната среда в продължение на повече от няколко секунди или минути, нито върху кожата на ръцете или краката. Оцелява само върху влажни повърхности вътре в тялото и се среща предимно във влагалището и шийката на матката. Може да живее и в уретрата, каналът през който урината се отича от пикочния мехур. Бактерията причинител на трипер може да живее и в задната част на гърлото (където попада след орален секс) и в ректума.

Други обстоятелства
- Генитална брадавица (Човешки папилома вирус)
- Краста
- Менопауза
- Предавани по полов път заболявания
- Вагинит
- Гъбична инфекция


Следва: Други причини за появата на вагинален сърбеж

1  |   2

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

д-р Манолова-дерматовенеролог

Случаен посетител | 2009-10-10 11:42:50
вече има препарат ,който се справя успешно с голяма група от причинителите на т.нар.бактериална вагиноза,също така има и висока анти микотична активност-Флуомизин

гост

Случаен посетител | 2009-10-21 14:57:30
случайно от 3 дена имам вагинален сърбеж около отвора на влагалището, правя секс с презерватив и не съм сменяла партньора, каква ли е причината?

диана соколова

Случаен посетител | 2010-07-08 21:53:59
направетиси иследване мойе да е при4ината някакжа бактерия

гост

Случаен посетител | 2010-12-16 10:18:07
След лечение с антибиотик получих вагинален сърбеж .Как се лекува?

дебора

Случаен посетител | 2010-12-23 17:12:13
От 1-2 дена имам парене и сърбеж във влагалището и при секс - лека болка

Румяна

Случаен посетител | 2011-01-06 00:28:34
Здравейте! Прочетох внимателно материала и искам да Ви попитам: имам силен вагинален сърбеж, дразнещ и от време на време дори болезнен. От какво може да е причинено това? преди време лекуващият ми гинеколог ми казваше, че имам "гъбички" (както той ги наричаше), но....сега е придружено и от сърбеж и много се притеснявам. Бихте ли ми описали по-подробно за Гениталния херпес и може ли той да бъде причинен от обикновен херпес на устните при орална любов?

anita

Случаен посетител | 2011-02-22 21:37:25
Zdraveite,ot 1 mesec zabelqzvam gasto bqlo te4enie,koeto mi struva dosta gasto,loshoto e 4e polepnalo sqkash...utre imam 4as.....sega sam dosta pritesnena,i neznam.....

hanna

Случаен посетител | 2011-10-13 22:43:21
imam nepriyaten sirbej v vaginata i custvo za diskonfort ot kakvo moje da e do sega 1 2 piti sim imala sistiya problem no za den 2 mi minavase molya za pomost kak moje da se izlekuvam bez da otida na genikolog

мария

Случаен посетител | 2011-10-15 16:06:32
слага флуомизин за гъбички, но те станах повече, в момента незнам какво да правя парене,сърбеж, във влагалището имам бели парцали, какво е това ужасно лекарство

eli

Случаен посетител | 2011-12-14 19:14:53
от година се лекувам за гъбички и е коли от които няма спасение дайте савет

sosi

Случаен посетител | 2012-06-07 08:07:15
s kakvi preparati se lekuva vaginalen herpes?

marqna

Случаен посетител | 2013-01-16 08:34:15
a iskam da rasbra KAK DA SI MAHNA SARBEJA.

anjelina

Случаен посетител | 2016-03-23 17:03:05
İmam darbes