Мъжко здраве

Коремът при мъжете

Размерът на мъжкия корем може да бъде признак за сърдечно заболяване
От

Публикувана:
Последна редакция: 15/09/2019
Клиничните изследвания доказват, че размерът на мъжкия корем е по-добро предзнаменование за наличието на сърдечно заболяване, отколкото общата пълнота. Мъжете с централна пълнота, или казано с други думи, мъжете с бирено коремче, имат склонност към по-високо кръвно налягане независимо от индекса на телесната си маса, в сравнение с мъжете, които натрупват мазнини в други части от тялото си.
В процеса на проведен експеримент, учените измерват кръвната захар и нивото на инсулин в кръвта, изчисляват индекса на телесната маса и отчитат три различни норми на кръвно налягане при повече от 700 доброволци на възраст от 25 до 75 години, които не приемат медикаменти за понижаване на кръвното налягане и които предварително са подложени на 24-часово постене. Коремната обиколка при тези индивиди, която стои в основата на централната пълнота, е определена чрез измерване на талията в отношение към ханша.
Същото това изследване показва очевидна взаимовръзка между размера на корема, възрастта и високото кръвно налягане Нещо повече, доброволците взели участие в изследването демонстрират по-високи нива на инсулин в кръвта след консумация на подсладени напитки. От своя страна високите нива на инсулин са предпоставка и за по-високо кръвно налягане. Докато индексът на телесната маса винаги е служил като ключов фактор за оценка на риска от сърдечни заболявания, вече е ясно че размерът на корема при мъжете е по-тясно свързан с други добре известни рискови фактори, каквито са нивото на вредния LDL-холестерол, високото кръвно налягане, високото ниво на кръвна захар и ниското ниво на полезния HDL-холестерол.

Добри причини да свалите излишните килограми
•    Свалянето на килограми понижава високото кръвно налягане както при мъжете с наднормено тегло, така и при тези, които страдат от затлъстяване.
•    Свалянето на килограми понижава високото ниво на общия холестерол, на вредния LDL-холестерол и на триглицеридите и повишава нивото на полезния HDL-холестерол при хората с наднормено тегло, затлъстяване и дислипидемия.
•    Свалянето на килограми понижава високото ниво на кръвна захар при хората с наднормено тегло, страдащи от диабет от II тип.

Намаляване обиколката на корема чрез сваляне на излишни килограми
Използвайте индекса на телесната маса, за да оцените степента на затлъстяване или излишните килограми, които ви причиняват дискомфорт. Само по себе си дори телесното тегло е критерии, според който можете да разберете колко килограми трябва да свалите, за да подобрите здравословното си състояние. Основната цел на терапията за отслабване е да редуцира телесното ви тегло с около 10% спрямо параметрите, към които се стремите. Трябва да знаете, че не бива да губите повече от килограм на седмица за период от 6 месеца.

Сваляне на излишни килограми чрез подлагане на нискокалорична диета
Нискокалоричните диети са препоръчителни за редуциране на теглото при хората с наднормено тегло и тези, които страдат от затлъстяване. Намаляването на подкожните мазнини при подлагане на нискокалорична диета се постига чрез намаляване на дневно консумираните калории. Редуцирането на дневно приеманата мазнина без намаляване на броя на дневните калории е недостатъчно, в случай че целта ви е да свалите килограми. Но, ако освен мазнините, намалите и консумацията на въглехидрати, това ще ви помогне да постигнете желания от вас резултат. Хранителният режим, който предлага дефицит от порядъка на 500-1000 калории спрямо количеството, което сте консумирали непосредствено преди да се подложите на диетата, е важна част от програмата, чиято цел е да редуцира общото ви телесно тегло, като сваляте средно килограм на седмица, за целия период на диетата.

Упражненията и свалянето на килограми
Физическата активност трябва да бъде неизменна част от програмата за редуциране на теглото, защото тя:
•    Допринася за сваляне на излишните килограми при хората, които страдат от прекомерна пълнота или затлъстяване.
•    Редуцира подкожните мазнини в областта на корема.
•    Подобрява функцията на сърцето и белите дробове.
•    Помага за поддържане на здравословното тегло по време и след края на терапевтичната програма за отслабване.
В самото начало можете да правите 30-45 минутни леки упражнения, 3 до 5 пъти в седмицата. На по-късен етап целта ви е да се ангажирате с по-натоварващи 30-минутни упражнения всеки ден. Комбинацията от нискокалорична диета и интензивно физическо натоварване не само води до сваляне на килограми, но и до подобряване на сърдечните и дихателните функции.

Още от Мъжко здраве