Мъжко здраве

Цигари, алкохол и секс

Въздействието на цигарите и алкохола върху мъжкото сексуално здраве
От

Публикувана:
Последна редакция: 26/06/2019
Приблизително 40% от мъжете изпитват известни проблеми във връзка със сексуалното си здраве. Тъй като голяма част от мъжете отказват да погледнат истината в очите, експертите вярват, че този процент е много по-висок.

Рисковите за здравето заболявания, каквито са високото ниво на холестерол в кръвта, високото кръвно налягане и диабета, са честа причина за неспособността за ерекция при мъжете. Като част от ежедневния живот, алкохолът и цигарите също са основен фактор, водещ до проблеми в сексуалното здраве. Именно те най-често остават незабелязани. В действителност алкохолът и цигарите оказват негативен ефект върху нормалното кръвообращение и засягат директно сексуалността на мъжете.

Различните изследвания в тази област доказват пряката зависимост между качествения сексуален живот и нарушеното кръвообращение. Въпреки че подходящата диета физическото натоварване и хранителните добавки повишават сексуалността на мъжете като поддържат и подсилват тяхното либидо, производството на сперма и сексуалната активност, те не са гаранция за положителни резултати при мъжете, които ежедневно пушат и консумират алкохол в големи количества. Освен това много мъж употребяват наркотични вещества като кокаин, хероин и екстази, който допълнително нарушават тяхното кръвообращение и физическа издръжливост.
Научно доказано е че тютюнопушенето редуцира броя на спонтанните ерекции по време на сън. Тези ерекции са един от най-значителните индикатори за качеството на кръвообращението и сексуалното здраве при мъжете. Спадът в честотата и интензитета на ерекциите свидетелства за повишен риск от поява на проблеми с ерекцията в съвсем близко бъдеще при мъжете, които употребяват алкохол и цигари. Експериментите показват, че въздържанието от пушене в продължение на само 24 часа води до драматично подобрение в качеството на спонтанните ерекции. Излишно е да се споменава, че цигарите имат редица други странични ефекти. Те повишават кръвното налягане и риска от рак на белите дробове.

Според друго изследване пристрастените към алкохола страдат от проблеми с ерекцията по-често в сравнение с тези, които пият само от време на време. В малки количества алкохолът има успокояващо действие и като цяло се счита, че оказва положителен ефект върху либидото. В действителност обаче той е супресант, който въздейства отрицателно върху либидото. Освен това алкохолът намалява способността на мъжете да постигнат и поддържат качествена ерекция.

Проведените сред тийнейджърите изследвания във връзка с тютюнопушенето водят до стряскащи заключения. Те разкриват че цигарите оказват катастрофално въздействие върху качеството на тяхната сперма. Пристрастените към тютюна тийнейджъри са с намалени репродуктивни способности. Те са изложени както на риск от неспособност да имат деца, така и на риск да имат деца, страдащи от различни генетични проблеми вследствие на увредената ДНК, предадена им от страна на бащата или майката.

Мъжете имат пълната свобода сами да взимат решенията, касаещи тяхното сексуално здраве. Правото на избор е важен принцип, който води след себе си тежки и сериозни последствия. Дори младежката енергия не може да компенсира вредите, които алкохолът и цигарите могат да нанесат на мъжкото сексуално здраве. В името на сексуалното здраве и задоволителният секс, мъжете са длъжни да направят известни саможертви. Деликатният въпрос, който всеки мъж трябва да си зададе в тази връзка е дали алкохолът и цигарите не трябва да бъдат част от тези неща, които трябва да бъдат жертвани в името не само на сексуалното, но и на общото здравословно състояние.

Още от Мъжко здраве