Мъжко здраве

Плодовитостта зависи от възрастта

Възрастта на бащата е важна за плодовитостта
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Процентът на зачеваният при лечение на безплодие е по-нисък ако мъж е над 40 годишна възраст

Възрастта на жената има ключова роля за нейната способност да забременее, но проучване показва, че възрастта на мъж може да бъде също толкова важна.

Изследване на 12000 двойки преминали през лечение на безплодие показва, че шансът за забременяване спада и броя на спонтанните аборти се увеличават когато мъжа е преминал 40-те. Това са първите резултати които показват, че възрастта на мъжа има голямо отражение върху репродуктивните му способности.

Анализирани са резултатите при 21000 случая на вътреутробно оплождане (ВУО). ВУО е метод за лекуване на безплодието, при който спермата на мъжа се "измива" от семенната течност и след това се внася в матката на жената. Учените изследвали качеството на спермата, процента успешни забременявания, броя на спонтанните аборти и процента на раждаемост. Установено е,  че възрастта на мъжа е много важна за шанса за забременяване  – мъжете над 40 години  имат негативно влияние върху процеса.

Как възрастта на мъжа влияе на плодовитостта е спорна тема. До сега не е имало  клинични доказателства, че възрастта на бащата директно влияе на способността на двойката да заченае дете и на шанса майката да има нормална бременност Това изследване  за пръв път доказва, че възрастта на мъжа е тясно свързана с последиците при вътреутробното зачеване, и тази информация трябва да бъде взета под внимание както от лекарите така и от пациентите които участват в програмите за лечение на безплодието.

Въпреки че проучването включва голям брой двойки, учените планират допълнителни изследвания за да се потвърдят резултатите. Тези изследвания имат важно значение за двойки които искат да създадат семейство и се налага да бъдат изследвани колкото се може повече  хора.

Изследователите препоръчват на специалистите по безплодие да предлагат Инвитро и интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ИЦИС) – техника при която спермата се вкарва директно в яйцеклетката - на двойки, при които един от партньорите е над 40 годишна възраст.

Специалистите заключават, че тези методи, въпреки че сами по себе си не гарантират успех, намаляват риска и могат да помогнат на двойки, при които мъжът е надхвърлил 40 години да заченат по бързо.

Резултатите от проучванията потвърждават също и че жените над 35 години имат по малък шанс да забременеят в сравнение с по-младите жени и са по-склонни към спонтанен аборт.

Още от Мъжко здраве