Мъжко здраве

Любопитни факти за връзката между физическото натоварване и здравословното състояние

Фитнес факти за мъже
От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Статистиката показва, че почти 1/4 от мъжете всъщност са физически неактивни и това ги излага на риск от сърдечен удар, диабет и рак.

Физическа активност и здраве
Степента на образование, доходите и брачния статус оказват влияние върху физическата активност на мъжете. Един от всеки четири мъж с висше образование се занимава с фитнес За сравнение само един от всеки седем мъж със средно образувание спортува. Мъжете са по-склонни към физическа активност отколкото жените. Колкото по-ниско платен е един мъж толкова по-малко вероятно е той да се занимава с фитнес Мъжете на средна възраст с доход под линията на бедността са три пъти по-незаинтересувани от спорта и физическата активност, отколкото мъжете с висок годишен доход.
Според изследванията в тази област организмът на хората страдащи от прекомерна пълнота или затлъстяване няма способността да елиминира тромбите. Тъканният плазминогенен активатор е вещество, което помага за разтваряне на съсиреците в кръвта. При хората с наднормено тегло, които са физически неактивни, това вещество се произвежда в по-малки количества. Именно затова тези хора са по-предразположени към сърдечни пристъпи и удар. Проведените експерименти показват, че организма на доброволците с наднормено тегло, подложени на 40-45 минутни разходки 5 пъти седмично в продължение на 3 месеца, започва да произвежда тъканен плазминогенен активатор, който от своя страна намалява вероятността от образуване на тромби.

Вашият сексуален живот и физическото натоварване
Изследванията показват, че по отношение на ерективната дисфункция физическите упражнения са толкова ефикасни, колкото и виаграта. Повече от 80% от участниците в тези изследвания с леко до умерено нарушено кръвообращение докладват подобрение в ерективната способност. За сравнение, такова подобрение се наблюдава при 74% от участниците, взимащи виагра.

Решили сте да увеличите физическото натоварване, какво следва?
Може би трябва да се консултирате с експерт в тази област, особено ако:
•    Страдате от хроничен здравословен проблем.
•    Наскоро сте преживели сериозен здравословен проблем.
•    Имате наднормено тегло и се нуждаете от съвет относно подходящата за вашите физически възможности фитнес програма.
•    Имате нужда от напътствия относно специално разработената за вас програма от физически упражнения.
•    Не можете да следвате разработения фитнес план пълноценно и ви трябва личен инструктор, които да ви помага и мотивира.

Физическата активност и сърцето
Започнете с упражнения за сърцето. Сърцето е най-важният мускул в човешкото тяло, затова трябва да го поддържате в добра форма. Именно упражненията за сърце стоят в основата на всички останали упражнения за издръжливост и сила. Един от най-ефективните начини за подсилване на сърцето е редовната аеробика. Аеробиката раздвижва и въздейства на най-големите мускулни групи в човешкото тяло. Карането на колело, плуването и бързото ходене са най-лесния и евтин начин за укрепване на сърцето. Използвайте пулса си като средство за мониторинг, за да максимизирате ефекта от провежданите упражнения с минимални усилия. Изчислете допустимия за вас сърдечен ритъм на база максимално възможните му стойности или тези, които не трябва да надхвърляте по време на физическо натоварване. За да направите това извадете броя на годините си от числото 220. Допустимият за вас сърдечен ритъм по време на физическа активност трябва да бъде не повече от 70-85% от максимално възможната за вас стойност. Например, ако сте на 40 години, вашият максимален сърдечен ритъм е 180 (220 минус 40), следователно допустимият за вашата възраст сърдечен ритъм по време на тренировки е 126-153 (70-85% от 180).
Като знаете това можете да настроите тренировъчната си програма така, че да получите максимални резултати от нея без да навредите на здравето си.

Ускоряване на метаболизма
Ако една от основните цели, които сте си поставили за постигане чрез физическо натоварване е да редуцирате килограмите си, тогава трябва да максимизирате броя на изгорените калории. Това зависи от усилията, които полагате. Например в рамките на час при бързо ходене можете да изгорите 200-250 калории, при джогинг – 400-600 калории, при каране на колело – 200-650 калории. Редовното физическо натоварване може да увеличи и количеството на енергията, която изразходвате по време на почивка. Редовните упражнения ускоряват метаболизма в продължение на 8 часа след всяка тренировъчна сесия.

Снабдете се с подходящ екип
Съществува голямо разнообразие от екипи за тренировка. Естествено, най-важната част от всеки екип са качествените и удобни маратонки, затова дори да не възнамерявате да прекарате времето си в бягане, задължително се сдобийте с такива. Велоергометърът, уредът за гребане и лостовете за тежести са отличен избор. Всичко, което може да ви стимулира да тренирате редовно е от значение за вас. Все пак обаче, за да влезете във форма не е необходимо да платите и висока цена. Апаратите за измерване на пулса са сравнително евтина част от фитнес екипировката. Освен това те улесняват следенето на пулса по време на физическо натоварване, затова – снабдете се с такъв.

Следете прогреса си и сами се възнаграждавайте за постиженията си
Мотивацията е съществен елемент от физическото натоварване. Редовните упражнения тонизират мускулите ви, помагат за изгаряне на повече калории, ускоряват метаболизма и спомагат за редуциране на излишните килограми от различни части на тялото. При постигане на поетапно поставените цели не забравяйте да се поздравявате и награждавате за успехите. Най-добрата награда за вас е дългосрочната инвестиция която правите – а именно, по-добро здраве, дълголетие и по-високо качество на живот.

Още от Мъжко здраве