Мъжко здраве

Музика ни предразполага към пиене.

Силната музика в бара предразполага и към по-висока консумация на алкохол
От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Изследванията показват, че силната музика в бара предразполага към по-висока и по-интензивна консумация на алкохол. Това вероятно не е тайна за собствениците на питейни заведения, но е малко познат или дори осъзнат факт сред посетителите на тези заведения.

Френско изследване в тази област показва, че усилването на музиката може да ускори и нормата на консумация на алкохолни напитки. Изследователите доказват наличието на връзка между силната музика и интензитета на консумация на алкохолните напитки. Резултатите от проведения експеримент показват, че колкото по-висока е музиката в питейното заведение, толкова по-бързо посетителите му пресушават чашите си.

Предишните изследвания в тази насока показват, че бързата музика предразполага към по-бърза консумация на напитки и по-продължителен престой в бара. Когато в заведението няма музика, посетителите са склонни да си тръгнат по-рано и след сравнително ниска консумация на алкохол. Тъй като проведеният експеримент протича в контекста на съвсем реални условия, ефектът от увеличената до край музика върху повишеното количеството употребен алкохол е напълно доказан. Именно затова, собствениците на питейни заведения трябва да пускат умерено силна музика, а посетителите на тези заведения да бъдат запознати с ефекта на силната музика, върху способността им да приемат големи количества алкохол.

Силната музика – стимул за по-висок прием на алкохол
В рамките на проведения експеримент учените наблюдават поведението на 40 млади мъж по време на консумация на бира в бар в събота вечер.

С разрешение на собствениците на питейното заведение, учените поетапно променят силата на звука между 72 децибела (сила на звука, която се счита за нормална) и 88 децибела (сила на звука, която се счита за висока), след което на случаен принцип избират за наблюдение посетител в бара, който консумира бира.
Всеки път когато неволен участник в експеримента напусне бара, учените променят силата на звука на музиката и насочват вниманието си към друг случайно избран посетител.

Резултатите от експеримента показват зависимост между силата на звука и склонността на посетителя да пие бира повече и по-бързо. В моментите, в които музиката е висока, избраният за наблюдение неволен участник в експеримент поръчва 3.4 напитки, които изпива в рамките на по-малко от 11.5 минути. За сравнение в условията на нормално висока музика, посетителят консумира 2.6 напитки, които изпива за около 14.5 минути.
Учените предлагат две възможни обяснения за връзката между количеството и скоростта на приемане на алкохолни напитки и високата музика.

Едното, което напълно подкрепя резултатите от предишните експерименти в тази област, е че високо пуснатата музика може да предизвика по-висока възбуда, която от своя страна води до по-голяма и по-бърза консумация на алкохол и алкохолни напитки. Второто обяснение се състои в това, че силната музика оказва негативно влияние на социалните взаимодействия в бара. Липсата на теми за разговор и социално общуване стои в основата на по-високия прием на алкохол.

Още от Мъжко здраве