Медицински новини

Обявиха грипна епидемия в 8 региона на страната.

От

Публикувана:
Последна редакция: 15/09/2019
В шест региона на страната е обявена грипна епидемия днес. Това са областите Габрово, Бургас, Ямбол и общините Варна, Самоков и Враца. През миналата седмица епидемия беше обявена в регионите на Никопол и Търговище. Към момента заболеваемостта в страната е 132 на 10 000 души. Това означава, че не са достигнати стойностите за обявяване на национална епидемия. Подобна стъпка се предприема при 200 души на 10 000. Общо болните от грип в момента са около 100 000 души. Смъртните случаи досега са три или 0.03% от всички. Това нарежда страната ни сред държавите с нисък леталитет. Грипът у нас протича леко до средно тежко. Настоящата епидемия се развива по същия начин, както и предишните. За сравнение през 2007 г. заболеваемостта е достигнала 322 на 10 000 души, през миналата година - 180 на 10000. Смъртните случаи при всяка една от тях са между 2500 – 3000. Очаква се пикът на сегашната епидемия да бъде в следващите 4-8 седмици, след което да започне да отшумява.

В цялата страна има антивирусни средства както в болниците, така и в аптеките. В страната са взети всички нужни мерки за борба с болестта. Това са стандартните стъпки, които се прилагат при всяка грипна епидемия и те са съгласувани със СЗО. Всички джипита, специалисти и клиники имат указания от МЗ за лечение на грипа. Вземане на проби за грипния вирус не се налагат. Тази мярка е  преустановени в целия свят по преценка на СЗО. Във всяка област в страната има създаден кризисен щаб поп негова преценка ще се затварят театри, концертни зали, кина и други обществени места. Засега подобни стъпки не са предприети. Училищата се затварят при отсъстващи ученици над 30% от регионалните инспекторати.

За да се предпазят от грипа, хората трябва да избягват масовите събирания и да спазват добра хигиена. Ако се почувстват неразположени, имат температура, кашлица, трябва да отидат на лекар. Всички смъртни случаи досега са заради забавеното търсене на медицинска помощ или наличие на отежняващи придружаващи заболявания.

Още от Медицински новини