Медицински новини

Ваксина срещу свински грип

От

Публикувана:
Последна редакция: 15/09/2019
Според Центъра за контрол над заболяванията се очаква ваксините срещу щама на свински грип (H1N1), да имат сходно ниво на безопасност подобно на ваксините срещу сезонният грип в зимните месеци. Според специалистите  възможността за поява на странични ефекти е много малка.

Въпреки това, е възможно да се появят леки странични ефекти като зачервяване, чувствителност или подуване веднага след прилагане на ваксината.

Пълен списък на възможните странични ефекти:

1. Зачервяване, чувствителност или подуване на мястото, където е направена ваксината
2. Треска
3. Болки в областта на мускулите
4. Гадене
5. Алергични реакции

Горепосочените странични ефекти се проявяват обикновено в първите 1-2 дни след прилагане на ваксината. В общия случай, ваксината срещу свински грип се понася добре от хората. Има случаи обаче, които са изключение и при които се наблюдават остри алергични реакции. Най-рисковите групи са хора с установени алергии към яйца или към някоя от съставките на самата ваксина.

Световните здравни организации предупреждават, че ваксината срещу свински грип остава най-сигурния начин за превенция от заболяване и възможните усложнения. Все пак избора е индивидуален за всеки от нас, но най-малкото което можем да направим е да се усведомяваме всекидневно за разпространението на тази пандемия.

Още от Медицински новини