Медицински новини

Имунопрофилактиката е приоритет на МЗ

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/07/2018
Министерството на здравеопазването развива политика на разширяване на Националния имунизационен календар с цел намаляване инфекциите сред децата, а оттам и в обществото, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков на проведената пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица (ЕИС). Предвижда се включване на две нови ваксини за предпазване от инфекции с Хемофилус инфлуенце и срещу пневмококи. Вече е създадена работна група, която да предложи промяна в наредбата за имунизациите, част от която е Имунизационният календар. Обмисля се и разширяване на списъка с препоръчителни ваксини, като тези срещу рота-вируси и папилома-вируси.

България е сред 36-те държави, които тази година участват в инициативите на ЕИС. Целта е да повиши съзнанието на обществото към важността на имунопрофилактиката. Като инициатива на Европейския офис на СЗО, официално подкрепена от ЕС, Седмицата има следните ключови послания: имунизацията спасява живот; правото на имунизация е основно право на всяко дете, но то не винаги е достижимо; взривовете от заразни болести представляват заплаха за общественото здраве; заразните болести все още са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизации и изкоренени; имунизацията несъмнено е една от най-ефективните във финансово отношение съвременни медицински достижения; здравето на децата зависи от способността на здравните системи да осигуряват безопасни, ефективни и достъпни имунизации.

Осигуряването на безплатни качествени ваксини от страна на държавата е един от елементите в процеса на защита на общественото здраве, а другият, който е от особена важност, е активното съдействие на родителите за имунизирането на техните деца, подчерта д-р Цеков. Само доброто взаимодействие между родителите, личните лекари и епидемиолозите от РИОКОЗ може да осигури висок имунизационен обхват и да предотврати възникването на опасни заразни заболявания.

По време на пресконференцията Главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев обърна внимание на редицата стъпки, предприети от МЗ за осигуряване изпълнението на Националния имунизационен календар.

През 2008 г. бе положено  началото на изпълнението на препоръките на СЗО за ежегодно обхващане с противогрипна ваксина на възрастното население над 65 години, като до 2010 г. обхватът трябва да достигне 75 %. За целта през мeсец октомври 2008 г. МЗ осигури 25 000 дози ваксина срещу сезонен грип, която беше  приложена безплатно от РИОКОЗ на пациентите и персонала на социалните домове за стари хора и персонала на ЦСМП.

В края на пресконференцията националният консултант по микробиология доц. Тодор Кантарджиев още веднъж изтъкна изключителната роля на ваксинопрофилактиката в борбата със заразните болести. Единствено откриването на антибиотиците може да бъде сравнявано с въвеждането на ваксините в медицинската практика, категоричен е доц. Кантарджиев.

Още от Медицински новини