Медицински новини

18 Ноември - Ден на информираността за антибиотиците

18 Ноември - Ден на информираността за антибиотиците
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
18 ноември е обявен за европейски ден на информираността за антибиотиците. На този ден по целия свят се провеждат дейности, свързани с информирането на обществото и на здравните професионалисти за проблема с антибиотичната резистентност.

Увеличаващата се резистентност на много микроорганизми към гамата от антибиотици е все по-голям проблем за здравеопазването по света. Установена е директна връзка между резистентността и честото неразумно предписване и употреба на антибиотици. Но независимо от редицата информационни кампании, употребата на антибиотици продължава да е твърде висока в много държави. Европейският ден на антибиотиците на 18 ноември цели за пореден път да напомни на лекарите, предписващи антибиотици и на обществото за опасността от преупотребата на антибиотици.

До голяма степен резистентността се дължи на тази преупотреба. Много често антибиотицитв се дават за всеки случай там, където изобщо не биха помогнали – например за вирусни заболявания като грип и настинка. В други случаи не се взимат по правилен начин – например много хора спират антибиотичното си лечение предварително. С времето това е довело до бързото развиване на резистентност. Днес разработването на нови видове антибиотици не може да компенсира за скоростната поява и разпространение на резистентността между бактериалните видове.

Като част от информационната инициатива 18 ноември – ден на антибиотиците, с помощта на УМБАЛ Александровска, София, създадохме информационен уеб-сайт за антибиотиците и резистентността към тях. В него има съвети за възрастни, родители и здравни специалисти относно разумната употреба на антибиотици.

Повече можете да прочете в сайта www.antibiotikiline.com

Още от Медицински новини