Грип

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява грипът?

2.Кой може да се разболее от грип?

3.Как могат да бъдат избегнати грипът и усложненията след него?

4.Кой трябва да бъде ваксиниран срещу грип?Как могат да бъдат избегнати грипът и усложненията след него?


До голяма степен противогрипната ваксина осигурява защита срещу заболяването. Съществуват два вида противогрипна ваксина.
Първият вид се прилага под формата на инжекция. Вирусите в тази ваксина са неактивни, затова за тези, които бъдат ваксинирани с нея, не съществува опасност от заразяване с вирус от препарата. В резултат от процедурата пациентът, инжектиран с противогрипна ваксина, развива антитела срещу вируса, причиняващ заболяването. Количеството на антителата е най-голямо през първите 1-2 месеца след ваксинация и намалява с течение на времето. Пациентите на възраст над 50 години, както и тези, които попадат в рисковите групи или страдат от астма, трябва да бъдат ваксинирани срещу грип ежегодно.

Противогрипният спрей е друг вид защита срещу заболяването. Назалният спрей съдържа жив, но слаб щам на вируса, с помощта на който пациентите, използващи препарата развиват имунитет срещу болестта. Този вид лекарствен препарат се препоръчва единствено на клинично здравите пациенти на възраст от 5 до 50 години. Изследванията сочат, че назалният противогрипен спрей не е напълно безопасен за хронично болните пациенти от така наречената рискова група. Пациентите страдащи от астма трябва да се придържат към употребата на противогрипна ваксина под формата на инжекция.
Обикновено грипните вируси мутират всяка година, затова е нужно пациентите да бъдат ваксинирани всяка есен. Периодът между 15 октомври и 15 ноември е най-подходящ за поставяне на ваксината, въпреки че такава може да бъде направена по всяко време на годината.


Следва: Кой трябва да бъде ваксиниран срещу грип?

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Иванка

Случаен посетител | 2012-10-01 11:22:03
Какви нови щамове се очакват за 2012?