Грип

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява грипът?

2.Кой може да се разболее от грип?

3.Как могат да бъдат избегнати грипът и усложненията след него?

4.Кой трябва да бъде ваксиниран срещу грип?Какво представлява грипът?


Грипът е силно заразно дихателно заболяване причинено от грипни вируси ( инфлуенца). Тежестта на заболяването може да варира от лека до тежка форма, включително и смърт. Вирусът е болестотворен микроскопичен бацил. Грипните вируси могат да инфектират множество части от тялото, включително белите дробове. Когато човек болен от грип киха, кашля или говори, той освобождава във въздуха болестотворни грипни бацили, които могат да бъдат вдишани от всички в близост.

Основните начини, по които се разпространява вируса са въздушно-капкови обмени между хората. Говорейки всеки от нас отделя слюнка, която се поема от слушателя, дори и от хора на 2-3 метра разстояние. Когато грипът порази белите дробове, вирусът уврежда лигавицата на дихателния тракт. Тъканите отичат и се възпаляват. За щастие увреждането е перманентно само в много редки случаи. Обикновено тъканите се възстановяват напълно в рамките на само няколко седмици.

Въпреки че грипът е предимно респираторно заболяване, обикновено той засяга цялото тяло. Симптомите на грипа се проявяват под формата на висока температура, треска, суха кашлица,  втрисане, слабост, загуба на апетит и болки в главата, гърба, ръцете и краката. Понякога на лице са и зачервено гърло, суха кашлица и парене в областта на очите. Също така могат да бъдат налице стомашни симптоми като гадене, повръщане и диария. Тези симптоми обаче се срещат по-често при деца отколкото възстрастни.

При грип треската се развива изключително бързо. Температурата може да достигне 40ºС и в рамките на няколко дни да спадне. Пациентът чувства отпадналост в продължение на още няколко дни след отшумяване на болестта.
При клинично здравите деца и възрастни, грипът обикновено протича в умерено тежка форма. Повечето заболели се възстановяват в рамките на около седмица.

При пациентите, които страдат и от други заболявания, грипът протича в изключително тежка форма и понякога има фатални последици. Описаните по-горе симптоми оказват значително влияние на хронично болните индивиди. Възможни са и усложнения под формата на бактериални инфекции, тъй като в резултат от грипа организмът на тези пациенти не е способен на адекватна защита. Бактериалната пневмония е най-често срещаното и особено сериозно усложнение, което възниква след боледуване от грип. Понякога след грип хронично болните пациенти страдат от болезнено възпаление на синусите и вътрешното ухо.


Следва: Кой може да се разболее от грип?

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Иванка

Случаен посетител | 2012-10-01 11:22:03
Какви нови щамове се очакват за 2012?