Остеопороза

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е остеопорозата?

2.Симптоми на остеопороза

3.20 рискови фактора за развитие на остеопороза

4.Лечение и превенция на остеопорозата

5.Общ преглед на остеопорозатаЛечение и превенция на остеопорозата


Целта на лечението на остеопорозата е предотвратяването на костните фрактури със спирането на загуба на костна тъкан и чрез увеличаване на костната плътност и здравина. Въпреки, че ранното откриване и навременно лечение на остеопорозата може значително да намали риска от бъдещи фрактури, нито един от наличните методи за лечение на остеопороза не лекува напълно. С други думи е трудно да се възстанови напълно кост, която е бил отслабена от остеопороза. Затова, превенцията на остеопорозата е толкова важна, колкото лечението. Лечение и превантивни мерки са:

1. Начин на живот, включително отказ от пушенето на цигари, пиене на алкохол, редовни упражнения, балансирана диета с адекватно количество калций и витамин D;

2. Лекарствени продукти, които спрат загубата на костна тъкан и увеличават костната здравина

3. Лекарствени продукти, които увеличават костната формация

Лайфстайл промени

Упражняване, отказване от пушене и намаляване на алкохола

Упражняването има голямо разнообразие от полезни ефекти върху здравето. Въпреки това упражненията не водят до значително увеличение на костната плътност. Ползата от физическите упражнения при остеопороза е най-вече да се постигне намаляване на риска от падане, вероятно защото балансът е подобрен и / или мускулната сила се увеличава. Изследванията все още не определят какъв тип упражнения са най-подходящи за остеопороза и за колко дълго. Повечето лекари препоръчват натоварващи физически усилия, като например ходене, за предпочитане ежедневно.

Внимавайте при правенето на упражнения; това е важно за да се избягват упражнения, които могат да наранят вече отслабените кости.
При пациенти над 40 и тези със сърдечни заболявания, затлъстяване, захарен диабет и високо кръвно налягане, следва да се предписват и следят от техните лекари. И накрая, екстремни нива на упражняване (като маратон), може да не бъде здравословно за костите. Маратона при млади жени, който водй до загуба на тегло и загуба на менструалния период може действително да предизвика остеопороза.


Следва: Общ преглед на остеопорозата

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: