Ангина

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява ангината?

2.Причини за появата на ангина?

3.Други причини за поява на болки в гърдите

4.ЛечениеДруги причини за поява на болки в гърдите


Плеврит
Плевритът е възпаление на обвивката на белите дробове (плеври), което причинява остра болка в гърдите, усилваща се при дълбоко вдишване или кашляне. Пациентите често се оплакват от недостиг на въздух, симптом, който донякъде се дължи на повърхностно дишане, с което те се опитват да минимизират болката. Вирусните инфекции са най-честия причинител на плеврит. Лупусът е друго възпалително състояние, което води до появата на плеврит.

Перикардит
Перикардитът е възпаление на обвивката около сърцето. Симптомите на перикардита наподобяват тези, които са характерни за плеврита.

Пневмония
Пневмонията (бактериална инфекция на белите дробове) причинява треска и болка в областта на гърдите. При наличие на бактериална пневмония, болките в гърдите се дължат на раздразнение или инфекция на обвивката на белите дробове (плевра).

Белодробна емболия
Състоянието, при което кръвни съсиреци се придвижват от вените в областта на таза или долните крайници към белите дробове, се нарича белодробна емболия. Белодробната емболия може да предизвика смърт на белодробната тъкан (белодробен инфаркт). Белодробният инфаркт може да доведе до раздразнение на плеврата и с това да причини болка в гърдите, подобна на тази характерна за плеврита. Често причина за появата на кръвни съсиреци в тези вени е появата на тромбоза, в следствие на дълго залежаване, наскоро претърпяна операция, травма на долните крайници или инфекция в областта на таза.
 
Пневмоторакс
Причина за появата на пневмоторакс е спонтанното спукване на алвеолите – малки торбички в белодробната тъкан. Сред симптомите на пневмоторакса са внезапната, остра болка в гърдите и недостига на въздух. Един от често срещаните причинители на пневмоторакс е острата емфизема.

Пролапс на митралната клапа
Пролапсът на митралната клапа е често срещана аномалия на сърдечната клапа, която засяга 5-10% от населението. Състоянието се наблюдава предимно сред жените на възраст от 20 до 40 години. При него болката в областта на гърдите е остра, но не силна. За разлика от ангината, болката при пациенти с пролапс на митралната клапа се проявява рядко по време на физическо натоварване и тренировки, и не реагира на третиране с нитроглицерин.
 
Аортно разкъсване
Аортата е основният кръвоносен съд, който доставя кръв от лявата сърдечна камера до всички останали части на тялото. Аортното разкъсване (разкъсване на стената на аортата) е животозастрашаващо състояние. Аортното разкъсване води до силна, нестихваща болка в гърдите и гърба. Пациентите с аортно разкъсване на възраст 20-30 години обикновено страдат от синдрома на Марфан, наследствено заболяване, при което анормална форма на структурния протеин, наречен колаген, причинява отслабване на стената на аортата. Обикновено по-възрастните пациенти развиват аортно разкъсване в следствие от хронично високо кръвно налягане в допълнение към общото втвърдяване на артериите (артериосклероза).

Костохондрит, фрактури на ребрата, мускулно разтягане или спазъм

Болката, локализирана около стената на гръдния кош, би могла да се дължи на мускулно разтягане или мускулен спазъм, костохондрит, или фрактура на ребрата. Обикновено болката в гърдите е остра и нестихваща. Влошава се при движение, кашляне, дълбоко вдишване и пряк натиск върху засегнатият участък. Мускулното разтягане и мускулният спазъм могат да се дължат на рязко, необичайно извиване и навеждане. Междуребрените стави и хрущялите в съседство до гръдната кост могат да се възпалят, състояние известно като костохондрит. Фрактурите на ребрата, дължащи се на травма или наличие на рак, също биха могли да предизвикат значителна болка в гърдите.

Притискане на нервите
Притискането на нервните окончания от страна на костните шипове в областта на гръбначния стълб може да причини болка. Притискането на нервите може да доведе до слабост и безчувственост в горната част на ръцете и гърдите.

Херпес зостер
Херпес зостер е възпаление на нервите, което се дължи на инфекция. От своя страна тази инфекция може да предизвика болка в гърдите няколко дена преди появата на характерния за това състояние обрив.

Спазъм и рефлукс на хранопровода
Хранопроводът е продълговатата мускулна тръба, която свърза устата със стомаха. Рефлуксът или връщане на стомашно съдържимо и киселини в хранопровода може да предизвика киселини в стомаха и болки в гърдите. Спазмите в мускулите на хранопровода също могат да причинят болки в гърдите, които трудно се различават от болките, дължащи се на ангина или сърдечен удар. Причината за появата на спазми в хранопровода е неизвестна. Също както при ангината, болката при спазъм на хранопровода реагира на третиране с нитроглицерин.

Жлъчна криза (камъни в жлъчния мехур)
Камъните в жлъчния мехур могат да блокират жлъчния мехур или жлъчните канали и да причинят силна болка в горната част на стомаха, гърба и гърдите. Жлъчните кризи могат да имитират болката, характерна за ангината и сърдечния удар.
 
Кризи при тревожно и паническо разстройство
Кризите при тревожно разстройство, паническо разстройство и депресия често биват асоциирани с появата на болка в областта на гърдите, която може да продължи от няколко минути до няколко дена. Тази болка може да бъде както тъпа, така и остра. Обикновено е съпроводена от недостиг на въздух и невъзможност за поемане на дълбок дъх. Емоционалният стрес може да влоши болката в гърдите, но обикновено тази болка не е свързана с физическо натоварване и не може да бъде облекчена с помощта на нитроглицерин. Пациентите страдащи от подобен род състояния често дишат учестено (хипервентилация), а това води до замаяност, безчувственост и изтръпване на устните и пръстите на ръцете. При тези пациенти обикновено отсъстват рисковите фактори, характерни за заболяванията на коронарната артерия. Тъй като не съществува метод за установяване наличието на паническа криза, пациентите с оплаквания от болки в гърдите биват подлагани на изследвания за изключване на вероятността от заболяване на коронарната артерия, както и на други причини свързани с появата на болки в гърдите.


Следва: Лечение

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: