Ангина

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява ангината?

2.Причини за появата на ангина?

3.Други причини за поява на болки в гърдите

4.ЛечениеПричини за появата на ангина?


Най-честата причина за появата на ангина е заболяването на коронарните артерии. По-рядък причинител на състоянието е спазмът на коронарните артерии.

Заболяване на коронарната артерия
Коронарните артерии доставят наситена с кислород кръв до сърдечния мускул. Заболяването на коронарната артерия се развива тогава, когато в артериалната стена се натрупа холестерол. Това води до образуването на твърда, плътна субстанция, наречена холестеролна плака. Акумулирането на холестеролна плака с течение на времето предизвиква стесняване на коронарните артерии, процес наречен артериосклероза. Артериосклерозата може да бъде ускорена от тютюнопушенето, високото кръвно налягане, повишения холестерол и диабета. Когато коронарните артерии се стеснят с повече от 50-70% те вече не могат да осигуряват богатата на кислород кръв, от която сърцето се нуждае по време на физическо натоварване или при стрес. Липсата на приток на адекватно количество кислород към сърцето води до болки в гръдния кош (ангина).

Спазъм на коронарната артерия
Артериалните стени са обвити в мускулни влакна. Бързото съкращаване на тези мускулни фибри предизвиква внезапно стесняване (спазъм) на артериите. Спазмът на коронарните артерии намалява количеството на кръвта, циркулираща към сърдечния мускул и по този начин предизвиква ангина. Ангината, която се дължи на спазъм на коронарните артерии се нарича вариантна ангина или ангина на Принзметал. Ангината на Принзметал обикновено се появява в състояние на покой на пациента, най-често в ранните сутрешни часове. Спазмите могат да се появят както при нормални коронарни артерии, така и при такива, които са стеснени в следствие на заболяването артериосклероза.

Спазмът на коронарната артерия може да бъде предизвикан и в следствие от употреба/ злоупотреба с кокаин. Спазмът на артериалната стена причинен от употреба на кокаин, може да бъде толкова значителен, че дори да предизвика сърдечен удар.


Следва: Други причини за поява на болки в гърдите

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: