Ангина

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява ангината?

2.Причини за появата на ангина?

3.Други причини за поява на болки в гърдите

4.ЛечениеКакво представлява ангината?


Ангината (angina pectoris) е чувство на дискомфорт в областта на гръдния кош. Този дискомфорт се появява когато има понижен приток на наситена с кислород кръв към дадена част от сърдечния мускул. В повечето случаи липсата на адекватно кръвообращение се дължи на стеснение на коронарните артерии, в резултат от наличие на артериосклероза.

Обикновено ангината е придружена от усещане за:
- Напрежение,
- Тежест,
- Стягане,
- Натиск,
- Болка в областта на гръдния кош, особено зад гръдната кост.

Често тази болка се разпространява и достига до врата, челюстта, ръцете, гърба, и дори зъбите.

Освен всичко друго пациентите с ангина могат да страдат и от:
- Стомашно разстройство
- Киселини в стомаха
- Слабост
- Потене
- Гадене
- Спазми
- Недостиг на въздух

Обикновено симптомите на ангината се проявяват по време на прекомерно физическо натоварване, при емоционален стрес или след преяждане. По време на тези кризи, сърдечният мускул изисква по-висок приток на богата на кислород кръв, отколкото стеснените коронарни артерии могат да му осигурят. Обикновено ангината продължава от 1 до 15 минути и може да бъде облекчена с помощта на кратка почивка или чрез поставянето на таблетка нитроглицерин под езика на пациента. Нитроглицеринът отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Заедно, почивката и нитроглицеринът, понижават нуждата на сърдечния мускул от кислород, и по този начин облекчават симптомите на ангината.
 
Съществуват два типа ангина:
- Стабилна ангина
- Нестабилна ангина

Стабилна ангина
Стабилната ангина е най-често срещаната форма на ангина. Пациентите със стабилна ангина периодично страдат от симптомите на заболяването. До известна степен тези симптоми са лесно предсказуеми (например, изкачването на стълби предизвиква болка в областта на гръдния кош). При повечето пациенти симптомите се появяват по време на физическо натоварване и обикновено продължават не повече от пет минути. Могат да бъдат облекчени с помощта на кратка почивка или лекарство, например таблетка нитроглицерин, която се поставя под езика.
 
Нестабилна ангина
Нестабилната ангина е по-рядко срещана и по-сериозна форма на заболяването. Симптомите на нестабилната ангина са по-силно изразени и по-трудно предсказуеми, отколкото тези, които характеризират стабилната ангина. Нещо повече, болките се появяват по-често, продължават по-дълго, възникват дори по време на почивка и не могат да бъдат облекчени с помощта на таблетка нитроглицерин (или поне на пациента се налага да приеме по-голяма доза от медикамента). Нестабилната ангина не е аналогична със сърдечния удар, но дава основание за незабавно посещение при лекуващ лекар или в здравно заведение с цел своевременен мониторинг на сърдечната дейност. Много често нестабилната ангина е предвестник на сърдечния удар.


Следва: Причини за появата на ангина?

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: