Малария

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е маларията?

2.Кой получава малария?

3.Диагноза и лечение

4.Профилактика на малариятаКой получава малария?


Маларийната болест е ендемична в по-голямата част от тропическите страни и субтропиците. Страни като Австралия, САЩ и по-голямата част от Европа нямат малария, с изключение на хора които са били в засегнати райони и туристи.

Инфекцията се разпространява от ухапване от комар анофелес в страните където маларията е активна.

Маларийните рискови фактори включват:

     * Пътуване до засегнатите райони без профилактична защита.
     * Нощувка в зони, където има комари пренасящи малария без предпазни мрежи, облекло и / или друга защита от насекоми.
     * Случаите на малария в страни като САЩ и Австралия са най-вече от туристи и хора които са посетили епидемични райони.

Прогресиране
Маларията може да бъде причинена от някой от 4-те вида плазмодий протозои. Протозоите живеят в червата на женския анофелин комар. Маларията се предава на хората чрез ухапване от комар. Тя има инкубационен период от 10-21 дни, но може да бъде и по-дълъг. При хората маларийните паразити, след като са били освободени в кръвта от ухапване от комар, мигрират към черния дроб. Там те усряват и освобождават друга форма, маларийни мерозоити. Тези паразити влизат в кръвта и заразяват червените кръвни клетки. Тези паразити се размножават във вътрешността на червените кръвни клетки, които след това се разкъсват в рамките на 48 до 72 часа, заразявайки повече червени кръвни клетки. Първите симптоми обикновено настъпват от 10 дни до 4 седмици след инфекцията, макар и маларията да може да се появи още след 8 дни, понякога и една година по-късно. Появата на симптоми на маларията става в цикли от 48 до 72 часа. Видовете и овале и вивакс могат да останат пасивни в черния дроб, както и повторно да се активират от месеца до година след първоначалната инфекция - "Рецидивираща малария". Вида плазмодий фалкипарум предизвиква особено тежка форма на малария. Това може да доведе до церебрална малария (което може да доведе до кома и смърт), както и състояние наречено "черноводна треска". При него има унищожаване на червените клетки с освобождаване на пигмент с произтичащо участие в бъбреците - потенциално причиняваща бъбречна недостатъчност, невротичен синдром и смърт.

Вероятни резултати
Смъртността при малария възниква основно само при бебета, макар и по-големи деца и възрастни да могат да развият хронични здравословни проблеми поради повтарящи се инфекции. Плазмодий фалкипарум най-често довежда до смърт, ако се остави не лекувана .


Следва: Диагноза и лечение

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

martin

Случаен посетител | 2010-03-21 18:05:50
mnogo dobra informaciq za malariqta