Лаймска болест

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява лаймската болест и какви са причините за нея?

2.История на заболяването

3.Какви са симптомите на лаймската болест?

4.Поставяне на диагноза Лаймска болест

5.Лечение на лаймска болест

6.Обобщена информация за лаймската болестКакви са симптомите на лаймската болест?


В процеса на развитие лаймската болест засяга в различна степен различни части от тялото. Мястото на ухапване от страна на кърлежа е точката, в която бактерията навлиза в човешкото тяло. Първоначално болестта засяга само кожата, причинявайки разпространяващ се червеникав обрив, който често наподобява симптомите на грипа. На по-късен етап болестта дава отражение върху ставите, сърцето и нервната система.

От медицинска гледна точка лаймската болест протича в три стадия: (1) ранно локализиране на болестта, което се проявява с възпаление на кожата; (2) ранно разпространение на болестта, което засяга сърцето и нервната система, причинявайки парализа и менингит; (3) късен стадий на болестта, който протича с увреждане на опорно двигателната система и сетивните нерви, мозъчно възпаление и артрит.

В първия стадий на болестта, няколко дена или седмици след ухапването, по кожата около ухапването се развива разрастващо се червено петно. Образуванието често наподобява центъра на мишена. Този първоначален класически обрив се нарича “еритема мигранс”. Тъй като кърлежите могат да бъдат изключително малки, много често пациентите не помнят и дори не осъзнават, че са станали жертва на насекомото. Случва се в начален стадий болестта да не се прояви с характерния за нея обрив, което е причина лекуващият лекар да не бъде своевременно уведомен за състоянието от страна на ухапания пациент. Повече от 1 на всеки 4 пациента не развиват обрив след ухапване. Когато има зачервяване, то обикновено е съпроводено от обща умора, скованост в мускулите и ставите, подути жлези и главоболие – признаци, които наподобяват симптомите на вирусна инфекция.
Зачервяването може да се разсее без лечение в рамките на около месец. Бактерията се разпространява в цялото тяло в рамките на няколко седмици до месец след появата на първоначалния обрив. На малко по-късен етап заболяването засяга ставите, сърцето и нервната система.

По време на третия стадий лаймската болест може да засегне сърцето и да причини възпаление на сърдечния мускул, което се отразява на сърдечния ритъм и често води до сърдечна недостатъчност. С разпространение на болестта в нервната система може да се стигне до парализа на лицевите мускули (парализа на Бел), аномалии в сетивните нерви, в следствие на заболяване на периферните мускули (периферна невропатия), менингит и общо объркване. Симптомите на артрита, или възпалението на ставите, започват с отичане, скованост и болка в ставите. Най-често заболяването засяга коленните стави. Артритът в следствие от лаймска болест може да наподобява симптомите на различни други възпалителни артритни заболявания и може да се превърне в състояние с хроничен характер.

В резултат от инфектиране с лаймска болест, пациентът може да развие и остра форма на депресия или тревожно разстройство.


Следва: Поставяне на диагноза Лаймска болест

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

данчо

Случаен посетител | 2009-01-03 13:37:37
Под какво име е била известна преди 1975 г. Къде , кога и от кой са описани симптомите.

Веселина Гатева

Случаен посетител | 2010-08-15 21:07:51
Може ме да се появи обрив-мишена без да си охапан от кърчеж

Latrice

Случаен посетител | 2011-04-14 17:19:16
BaWBfH IMHO you've got the right anwesr!

eiwkwydffb

Случаен посетител | 2011-04-15 08:39:32
CK33IA vombicecjhoe

margarita ivanova

Случаен посетител | 2011-09-20 11:40:30
bolna cam ot laimska bolest ne6o pove4e da mi kagete za antitelata v organizma mi cled le4enie moge li da ostanat antitelata i da zaboley otnova

yordan

Случаен посетител | 2011-09-24 01:23:13
MOJE LI DA SE RAZVIE BOLESTA NQKOLKO GODINI SLED OHAPVANETO

Руска Георгиева

Случаен посетител | 2012-01-20 00:20:11
През лятото на 2010г бях ухапана от кърлежи и развих Лаймска болестВеднага влязох в Инф болницаТам ме лекуваха с цефгрин и после с азитроксВместо подобрение бактериите след лечението се удвоихаЛекувах се повторно с антибиотици и състоянието ми се вроши още Случайно попаднах на Атанас Цонков от в-к ЛечителС неговите Саменто ,Нони,Селесан,идр добавки за 2месеца бактериите бяха на половина и продължих и след 11месеца оздравях напълноСамо Цонков ме излекува Искам да кажа само на хората да не си губят ценното времеако са болни а веднага да се лекуватБлагодаря от сърце на Цонков,че ме излекува от това коварно заболяване

Мартин

Случаен посетител | 2012-02-04 12:12:13
Повече за Лаймска болест: http://laimskabolest.ovo.bg/

Галина

Случаен посетител | 2012-05-31 14:03:53
Лекуваха ме от лаймска болест с оспен, цефтриаксон венозно, доксациклин и пак с доксациклин нямам анти тела но имам много сериозни оплаквания от бодежи по крайниците, възпаление на очите, подскачане на мускулите. Лекарите ме прехвърлят от един на друг като топка а състоянието ми се влошава. Живея във филм на ужасите. Приемам всякакви съвети, човек не знае какво ще му помогне.

Вера Кърпарова

Случаен посетител | 2012-08-11 19:47:23
От около 2 мес. съм с Лаймска б-сот., Петното е на плешката ми и малко късно го видях, и тъй като не се вижда го пренебрегнах... На лекар бях на 20.07. 2012, лекарката е много опитна и ми написа рецепта, съобразявайки се с придружаващи е б-сти. Признавам си че не си ги купих. Аз ползвам / и консултирам / биологично активни добавки и запчнах с тях в усилени дози и вече имам резултат...Разбира се възспалението ме "чукна" по радикулита и тб стави, но вече ситуацията е мн. по обнадеждавяща. Петното също се изчиства....Като нещо достъпно ви препоръчвам: пийте: вода изворна по 30 мл на кг. тегло и добавена в нея 1суп. л./15 гр./ каменна или хималайска сол, приета на 6 приема през деня, на глътки, 1/2 ч. пр. ядене и 2.5 ч. след ядене. Да си пожелае успех....

Vera Karparova

Случаен посетител | 2012-08-11 19:50:11
От около 2 мес. съм с Лаймска б-сот., Петното е на плешката ми и малко късно го видях, и тъй като не се вижда го пренебрегнах... На лекар бях на 20.07. 2012, лекарката е много опитна и ми написа рецепта, съобразявайки се с придружаващи е б-сти. Признавам си че не си ги купих. Аз ползвам / и консултирам / биологично активни добавки и запчнах с тях в усилени дози и вече имам резултат...Разбира се възспалението ме "чукна" по радикулита и тб стави, но вече ситуацията е мн. по обнадеждавяща. Петното също се изчиства....Като нещо достъпно ви препоръчвам: пийте: вода изворна по 30 мл на кг. тегло и добавена в нея 1суп. л./15 гр./ каменна или хималайска сол, приета на 6 приема през деня, на глътки, 1/2 ч. пр. ядене и 2.5 ч. след ядене. Да си пожелае успех

Руска Георгиева

Случаен посетител | 2012-08-18 12:17:37
Преминах преди по вече от година кошмара лаймска болест Влязох в инф болница на гранична стойност след лечение с цефтрин за 3 фаза излязох с 2 пъти по вече бактерии Намерих друг лекар -след лечението 3 пъти по вече бактерииБях много зле и тогава селучайно попаднах на Атанас Цонков от Лечител За 2 месеца със саменто и нони и други хр добавки без антибиотици бактериите бяхя на половина за 1 година кръвта е чиста Ако не ме бяха заблуждавали в инфекционна,че ме лекуват и бях веднага почнала саментото на граничната стойност нямаше да имам тези месеци на мъкиЛаймската е тежка болест не чакайте вземайте мерки

Vera Karparova

Случаен посетител | 2012-08-20 09:39:34
sas solenata voda se priea vit. C-3000 mg dnevno ili mnogo 4-5 limona dn.

Миглена Нейчева

Случаен посетител | 2012-09-18 17:39:10
Моля, напишете ми броя на вестник Лечител, или адрес и телефон на Атанас Цонков.

Zornica Ilieva

Случаен посетител | 2014-07-12 07:30:30
Може ли да попитам след като вече си боледувал веднъж може ли след това отново ако те ухапе кърлеж отново да се разболее човек от Лаймска болест.

tanka6310

Случаен посетител | 2015-04-20 11:52:00
Моля ако някой знае телефона или адреса на Атанас Цонков да ми ги изпрати и от каде да си купя тези хранителни добавки. Саменто, Нони,Селесан и други за лаимска болест .Благодаря .

Антон

Случаен посетител | 2017-11-12 19:24:12
Фейсбук група на болните от лаймска болест в България: https://www.facebook.com/groups/622333491305001/

Мартин

Случаен посетител | 2017-11-12 21:26:50
Всичко за лаймска болест можете да намерите на адрес: www.laimskabolest.com