Болест на Уилсън

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява болестта на Уилсън?

2.Как се диагностицира болест на Уилсън?

3.Лечение на болест на УилсънКакво представлява болестта на Уилсън?


Болестта на Уилсън е рядко наследствено разстройство и се характеризира с токсично натрупване на мед в черния дроб и мозъка. Честотата на заболяването е 1 / 30, 000. Един от всеки 90 души носи дефектен ген, но двата гена трябва да имат мутация (хомозиготна), за да може човек да бъде засегнат.

Предразполагащи фактори
Болестта на Уилсън е наследствена в "Автозомно рецесивен" начин. Това означава, че за лице, което ще бъде засегнато, трябва да наследи два дефектни гена - по  един от всеки родител.

Прогресиране
Повечето пациенти са със симптоматично закъснение по време на детството, юношеството или млада възраст. Симптомите не се появяват преди 6 годишна възраст и са редки.

Вероятен резултат
Заболяването на черния дроб е обратимо с лечение, въпреки че увреждането на мозъка не е. С подходящо лечение обаче, всяко по-нататъшно увреждане трябва да бъдат значително предотвратено.

След като пациентът развие цироза на черния дроб, не може да има увреждане на черния дроб. Цирозата на черния дроб от болест на Уилсън има същата прогноза като други причини за цироза-има висок риск от смърт, причинена от кръвоизлив, чернодробна недостатъчност или инфекция.Следва: Как се диагностицира болест на Уилсън?

1  |   2  |   3

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Svetla

Случаен посетител | 2011-01-20 23:36:38
Никъде не прочетох за симптомите на това заболяване

Йордан Митков Йорданов

Случаен посетител | 2012-05-11 20:43:51
Искам да получавам информация за лечението на болестта. Има ли някакви нови медикаменти. Аз се лекувам с /Купренил/ и имам доста неприятни странични ефекти.

xxxxx

Случаен посетител | 2013-12-17 22:33:48
симптомите са ужасни,цвят на кожата като восък,отслабване,очите се променят,забавен говор,и накрая анорексия и кравоизлев и до там