Здравословно хранене, витамини и минерали

Боровинките редуцират коремния слой мазнини

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/09/2018
Изгарянето на мазнините в областта на корема би могла да бъде една от многобройните здравословни ползи от консумацията на боровинки Освен това богатата на боровинки диета може да подобри здравословното състояние на сърцето.

Съвсем нов експеримент в тази област показва, че в лабораторни условия плъховете, губят коремни мазнини в следствие на консумацията на боровинки. В обикновени условия тези мазнини са свързани както с различни заболявания на сърцето, така и с вероятността от възникване на диабет Освен това консумацията на боровинки дава и други здравословни ползи в това число води до понижаване нивото на вредния холестерол и подобряване на контрола над нивото на глюкозата в организма.

Според изследователите в тази област, резултатите показват, че богатите на антиоксиданти боровинки биха могли да променят начина, по който тялото складира и преработва глюкозата или захарта, които са източник на енергия, и по този начин да редуцират риска както от сърдечни заболявания, така и от диабет.

Безспорно ползите от консумацията на пресни плодове и зеленчуци са значими. Що се отнася до боровинките, естествените съединения, които те съдържат, например антоцианин, биха могли да бъдат от полза за редуцирането на риска от, и защо дори не предотвратяването на подобен род заболявания.

Доказано е, че боровинките са полезни за сърцето. Резултатите са потвърдени след изследване, проведено с лабораторни плъхове, на които се дава или високо или нискокалорична храна в комбинация с боровинки на прах или въглехидрати в количество, равносилно на 2% от общото им меню за деня.

След 90 дни, коремните мазнини на плъховете хранени с боровинки са съществено по-малко. Успоредно с това се наблюдава и понижаване на холестерола, както и подобряване на контрола над усвояването на глюкозата и чувствителността към инсулина. Последните два фактора показват колко добре тялото преработва и превръща захарта в енергия като успоредно с това се намалява и риска от диабет.

Здравословните ползи от консумацията на боровинки са подчертано по-големи когато диетата е с по-ниско съдържание на мазнини.

В допълнение към останалите ползи, доказано е че консумацията на боровинки води и до редуциране на телесното тегло, особено когато диетата е бедна на мазнини.

Въпреки, че са необходими повече изследвания за потвърждаване ползата от консумацията на боровинки и за хората, проучване сред мъже, предразположени към сърдечни заболявания, които приемат сок от диви боровинки в продължение на три седмици показва леко подобрение в контрола над глюкозата и инсулина.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали