Здравословно хранене, витамини и минерали

Спанакът и зелените зеленчуци

От

Публикувана:
Последна редакция: 23/10/2017
Спанакът и зелените зеленчуци са изключително ниско калоричен, богат на жизненоважни витамини (А, С, К и фолат), минерали (калций и магнезий), фибри и бета-каротин, дар от природата.

Спанакът и зелените зеленчуци са враг на рака, сърдечносъдовите заболявания, инсулта, наднорменото тегло и остеопорозата.

Техни “сподвижници” са кръстоцветните зеленчуци като броколите и брюкселското зеле.

Как можете да използвате спанака и зелените зеленчуци?

1. Винаги имайте на разположение пакет замразени млади листа от спанак в хладилника си. Предварително почистените спаначни листа са подходящи както за салата така и за добавка към сандвичите. Спанакът е много по-питателен отколкото марулята или зелената салата.

2. Спанакът е подходящ за всякакви ястия. Просто задушете една чаена лъжичка зехтин с 1 смачкана или нарязана на ситно скилидка чесън и малко черен пипер. След това добавете и няколко шепи спаначни листа и оставете продуктите на котлона, на умерена температура за минута, две като разбърквате периодично.

3. Омръзна ли ви от стандартната зелена салата? Запасете се с алтернативни зеленчуци каквито са аругулата, креса, цикорията, пресния синап, бок чой-я и алабаша. Всички те са идеални за приготвянето на вкусна и витаминозна салата.

Две-минутна рецепта за Скариди Скампи

Необходими продукти
24 големи замразени скариди (обелени и почистени)
1/2 купа нарязани на ситно листа от спанак
1 чаена лъжичка зехтин
1 скилидка чесън (смачкана или счукана)
1/2 чаена лъжичка сух босилек
1-2 капки лют сос
Сусамово семе (по желание)

Начин на приготвяне
В голяма подходяща за микровълнова фурна купа смесете всички посочени съставки. Разбъркайте така, че напълно да покриете скаридите с останалите продукти. Поставете съда в микровълновата фурна за не повече от 1 минута. Извадете купата, разбъркайте сместа добре и върнете купата в микровълновата фурна за още 1 минута и 15 секунди. По желание бихте могли да добавите сусамово семе.

Указаното количество е за две порции. Всяка порция съдържа 91 калории, 3 грама мазнини (1 грам наситени мазнини), 1 грам въглехидрати, 165 милиграма натрий, 0 грама фибри, 14 грама белтъчини.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали