Здравословно хранене, витамини и минерали

Рибено масло и мая от червен ориз срещу холестерола

От

Публикувана:
Последна редакция: 20/07/2019
В комбинация с промяната в начина на живот, диетата и физическата активност, добавките с рибено масло и мая от червен ориз могат да редуцират нивото на холестерол в кръвта, точно толкова колкото и стандартните медикаменти за понижаване на холестерола, известни още като статини.

Този алтернативен метод за нормализиране на холестерола не е подходяща за всеки. Статините си остават основното и най-добро средство за лечение на хората с високи стойности на холестерол в кръвта, особено за тези, които страдат от коронарна болест.

Хранителни добавки или статини
По време на експеримент с продължителност 12 седмици, в който участват 74 души с висок холестерол, на половината от тях се дава статина Зокор, а на другата половина мая от червен ориз. Маята от червен ориз се получава в резултат на ферментацията на този вид ориз и се състои от няколко съединения, които възпрепятстват производството на холестерол в организма. Рибеното масло е с доказани качества за намаляване на мазнините в кръвта, известни като триглицериди.

Всеки ден на доброволците от групата, подложена на медикаментозно лечение се дават 40 милиграма Зокор. Освен това участниците от тази група получават и съвети относно хранителния режим, който трябва да спазват, както и за типа физически упражнения с които трябва да се ангажират.

На групата от участници, които приемат добавки, се дават по две капсули рибено масло два пъти дневно. Освен това, тези с LDL-холестерол над 160 mg/dL всекидневно получават и 3.6 грама мая от червен ориз, разделена на две дози. Участниците от групата на хранителни добавки посещават и ежеседмични срещи, посветени на промяната в начина на живот и водени от кардиолог и диетолог. На тази група се препоръчва да следват Средиземноморската диета която предполага ограничен прием на мазнини, както и да правят 30-45 минутни упражнения, 5-6 пъти седмично.

Резултати
В края на проведения експеримент, резултатите показват спадане с почти равен процент в нивото на вредния холестерол и при двете тестови групи – 42% при тези на хранителни добавки и 39% при участниците в групата с прием на Зокор. Освен това сред участниците в групата с прием на хранителни добавки се наблюдава и спа в теглото с около 4.5 килограма в рамките на 12 седмици и почти никаква промяна в теглото на участниците в групата, приемаща Зокор. Нивото на триглицеридите при участниците в първата група спада с около 29% процента, и само с приблизително 9.3% при тези от втората група.

Хранителните добавки срещу статините: Второ мнение
Резултатите от експеримента не са учудващи. Маята от червен ориз има почти същото действие като статина. Рибеното масло не оказва въздействие върху вредния LDL-холестерол, а само върху нивото на триглицеридите. В случай че пациентът иска да понижи холестерола си, първата стъпка в това начинание обезателно е посещението при личния лекар.

Хранителните добавки срещу статините: Недостатъци
За съжаление хранителните добавки имат редица недостатъци в сравнение със статините, тъй като маята от червен ориз е хранителна добавка, която не подлежи на контрол. Различните хранителни добавки съдържат различно количество мая от червен ориз.

Препоръчителното количество мая от червен ориз за дневен прием е не повече от 2.4 грама. По-големите дози водят до увеличаване на риска от появата на странични ефекти, подобни на тези след прием на статинови лекарства в това число болка и чувствителност в мускулите, както и вероятност от увреждане на черния дроб. Маята от червен ориз и статините действат на човешкото тяло по сходен начин, затова не бива да бъдат приемани едновременно, тъй като това увеличава шанса за поява на нежелани странични ефекти.

За всеки, който иска да опита алтернативния подход, се препоръчва първо да говори със своя личен лекар. Специалистът ще изиска направата на пълен анализ на кръвната картина, за да се увери, че подходът действа, и за да оцени риска от появата на потенциални странични ефекти.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали