Здравословно хранене, витамини и минерали

7 храни които трябва да спрете да игнорирате

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/10/2017
Често тези храни биват третирани като продукти втора категория, но всъщност те са толкова полезни, че заслужават първостепенно внимание.

Цвекло
Ако дори самата мисъл за цвекло ви кара да се облизвате, значи е време да дадете на този чудесен зеленчук втори шанс. Цвеклото е сред най-добрите източници на бетаин и фолат, две хранителни вещества които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Съвет! Измийте и обелете една прясна грудка цвекло и след това настържете зеленчука на ренде. Добавете една супена лъжица зехтин и сок на половин лимон и разбъркайте добре.

Зеле
Въпреки че консумацията на зеле предизвиква газове в храносмилателния тракт, една купа зеле съдържа не повече от 22 калории и е заредена със сулфорафан – вещество, което увеличава производството на ензими, неутрализиращи увреждащите клетъчната структура и предизвикващи ракови образувания свободни радикали.
Съвет! Вместо воднисти листа от маруля, добавете към бургера си прясно нарязано хрупкаво зеле.
 
Сушени сливи
Сливите, особено сините сливи, са плодове с високо съдържание на неохлорогенични и хророгенични киселини – високо ефективни антиоксиданти, които предпазват организма от появата на ракови образувания.
Съвет! Увийте резен прошуто около цял плод сушена слива, забодете рулото с клечка за зъби и запечете във фурна на 400 градуса за около 10-15 минути.
 
Goji плодове
Естествената захарност на тези плодове повишава защитните сили на имунната система и редуцира устойчивостта на инсулина, което може да предотврати появата на диабет.
Съвет! Добавете известно количество от този плод към чаша обикновено кисело мляко или ги прибавете към зърнената или овесената си закуска.

Гуава
Изкусително сладката жълто-розова гуава има по-голямо съдържание на антиоксиданта ликопен, който преборва раковите образувания, отколко доматите и пъпеша.
Съвет! Бихте могли да консумирате целия плод, от кората до семките.

Тученица
Тученицата е вид ядивен градински плевел, който съдържа полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Стъблата и листата на тученицата са хрупкави и сочни и имат леко стипчив привкус.
Съвет! Бихте могли да използвате тученицата като основа за печено пиле с лимонов сок.

Швейцарско цвекло
Обичате ли спанак? Ако отговорът е “ДА” то тогава със сигурност ще харесате и швейцарското цвекло. Половин купа сварено швейцарско цвекло се равнява на 10 милиграма лутеин и зеаксантин, каротеноиди които предпазват очната ретина от увреждане, особено в напреднала възраст.
Съвет! Бихте могли да задушите швейцарското цвекло с малко зехтин и чесън.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали