Здравословно хранене, витамини и минерали

Истината за бананите

От

Публикувана:
Последна редакция: 20/07/2019
Бананите са сладка, вкусна и здравословна бърза закуска. Те могат да ви помогнат както да поддържате перфектна телесна форма, така и да преодолеете, и дори избегнете, значителен брой заболявания и нездравословни състояния. В редовете по-долу ще откриете единадесет малко познати факта за здравословните ползи от консумацията на банани.

1. Бананите са отлична алтернатива за тези, които спазват диета тъй като те са средно калорична храна, богата на важни витамини и минерали и освен това не съдържат мазнини, натрий или холестерол. Бананите са източник на прилично количество витамин А, С и В6, както и на фибри, желязо, калий, магнезий и фосфор.

2. Бананите са естествено средство против киселини в стомаха. Особено ефикасни са и при лечение на бъбречни и стомашни неразположения.

3. Консумацията на недобре узрели банани е не само вредна, но може да доведе и до храносмилателни проблеми и разстройство. Когато избирате банани, оглеждайте се за кафеникави петънца по кората им. Тези петънца показват, че банана е добре узрял. Бананите трябва да се съхраняват на открито, при стайна температура, поне докато не узреят напълно. След това бихте могли да ги приберете в хладилника. В хладилника кората на банана потъмнява съществено, но плодът вътре запазва своята твърдост и вкусови качества. За да помогнете на бананите да узреят по-бързо бихте могли да ги поставите за около 24 часа в кафяв хартиен плик заедно с една ябълка или домат.

4. Консумацията на банани може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, именно защото калият, който те съдържат помага за регулиране на кръвното налягане Този уникален тропически плод е изключително богат на калий и същевременно беден на сол, което го превръща в перфектната храна за естествена борба с високото кръвно налягане и риска от инсулт.

5. Бананите са богати на витамин В6, фибри, витамин С, магнезий и калий. Липсата на витамин В6 в менюто води до обща физическа слабост, раздразнителност, дори безсъние.

6. Резултатите от скорошни изследвания в тази насока, показват че серотонина в бананите има способността по естествен път да овладява депресията като действа успокояващо, подобрява настроението и възстановява чувството за щастие у този, който консумира банани.

7. Ползите и хранителните качества на бананите ги превръщат в чудесна закуска за след физическо натоварване. Бананите помагат за възстановяване на изгубените по време на тренировка калории, и освен това осигуряват енергия за изтощеното тяло. Калият в бананите е от съществено значение за мускулите. Той им помага да се съкращават по време на тренировка и редуцира вероятността от поява на крампи при усилено физическо натоварване. Освен това, в комбинация с фибрите, трите естествени захар – захароза, фруктоза и глюкоза, които бананите съдържат, правят плода перфектния алтернативен енергиен източник, от който тялото ви се нуждае след фитнес.

8. Тъй като бананите са лесно усвоими от човешкия организъм, не съдържат мазнини и много малка част от бебетата проявяват алергични реакции към тях, те са перфектния плод, с които подрастващите могат да преминат към консумацията на твърда храна. Освен това бананите са и чудесна закуска за малчуганите именно заради приятния им вкус, енергията и хранителните вещества, които те осигуряват.

9. Бананите могат да помогнат при лечение или предотвратяване на махмурлук, именно защото основната причина за появата на такъв е обезводняването и изтощаването на запасите от калий в човешкото тяло. Освен това магнезият, който бананите съдържат помага за отпускане на напрегнатите кръвоносни съдове, които са основна причина за появата на главоболие в следствие на махмурлука.

10. Консумацията на банани между отделните хранения помага за регулиране нивото на кръвната захар и по този начин дори предотвратява появата на сутрешно гадене.

11. Тъй като бананите съдържат желязо, консумацията на такива стимулира производството на хемоглобин в кръвта. Те са особено полезни в случай на анемия.

Бананови рецепти
Заради своя чудесен сладък вкус бананите могат да послужат като заместител на изкуствено подсладените храни и да заситят желанието за консумация на бонбони и други лакомства. В действителност в комбинация с други екзотични плодове и крем сирене, бананите са чудесен ингредиент за множество вкусни десерти. Смесен с ананас бананът е особено вкусен и питателен.

Подсладен с малко мед банановият млечен шейк е бърз и здравословен начин за лечение на махмурлук. Бананът действа успокояващо на стомаха, медът помага за повишаване нивото на кръвната захар, а прясното мляко хидратира организма.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали