Здравословно хранене, витамини и минерали

Маслото срещу маргарина

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/06/2019
През последните няколко десетилетия хората възприемат маргарина като здравословна алтернатива на кравето масло. Но дали това е така?

Създаването и въвеждането на маргарина такъв, какъвто го познаваме днес, става още в средата на 50-те години на деветнадесети век, когато възниква нуждата от предлагане на по-евтин алтернативен вариант на маслото. В миналото маргаринът се е произвеждал посредством втвърдяване на течно олио при реакцията му с водород.

Днес маргаринът е придобил популярност именно заради факта, че потребителите са запознати с ролята на наситените мазнини и холестерола като причина за появата на сърдечносъдови и други заболявания с фатален край.

Въпреки че маслото и маргаринът съдържат приблизително едно и също количество калории, маслото е с много високо съдържание на холестерол и наситени животински мазнини. От друга страна, маргаринът не съдържа холестерол, което привидно го превръща в здравословна алтернатива. Но дали това е така?

Много от нас не са запознати с опасностите за сърцето и сърдечносъдовата система, които наситените мазнини крият. Освен това обаче повечето от нас не си дават и сметка за това, че процесът на втвърдяване на растителните мазнини, посредством изкуствено хидрогениране, резултира в създаването на наситени мазнини. Следователно, независимо от това колко ненаситени са мазнините, които се използват за производството на маргарин, в самия процес на хидриране, те се превръщат в наситени мазнини.

Нещо повече. Независимо от факта, че маргаринът не съдържа холестерол, консумацията му стимулира организма сам да произвежда такъв.

От друга страна кравето масло е естествен продукт, чиито мастни киселини са структурно подобни на тези в човешкия организъм. Температурата и химичните съединения, които се използват за превръщане на растителните мазнини в маргарин, карат ненаситените мастни киселини да се изменят в транс-мастни киселини, които тялото не може да усвои. Тази неспособност понякога резултира в появата на деформирани клетъчни структури. На клетъчно ниво тези деформирани клетъчни структури могат да доведат до появата на рак, възпаление, увреждане на имунната система и да предизвикат разнообразие от дегенеративни промени в телесните тъкани.

Означава ли това, че маслото е по-здравословно от маргарина?
Никой не може да твърди това със сигурност, тъй като маслото все пак си остава богато на наситени мазнини. Може би разковничето е именно в умерената консумация на масло. Още нещо! Създайте си навика да четете етикетите на продуктите, които закупувате и избягвайте тези, на чиито опаковки пише транс-мазнини, хидрогенирани или полу-хидрогенирани мазнини.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали