Здравословно хранене, витамини и минерали

Сокът от нар – здравословен и вкусен

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Може би сте забелязали колко широкоразпространен е сокът от нар в търговските вериги. Доскоро по-известен като коктейлна съставка и готварски продукт от Средния Изток, днес той бързо утвърждава своя статут на здравословен хранителен продукт.

Здравословните ползи от нара са значителни. Резултатите от изследванията във връзка с неговите качества показват, че една чаша сок от нар дневно, предпазва от рак на простатата при мъжете.

Освен това проведените с лабораторни мишки експерименти доказват, че сокът от нар значително забавя развитието на простатния рак при тях. Пациентите, при които рака на простатата прогресира с бързи темпове, удвоявайки размера си в рамките на приблизително 15 месеца, са изложени на по-висок риск от смърт. Научно доказано е, че приемът на сок от нар удължава този период до 54 месеца или приблизително четворно.

Какви са ползите от нара за клинично здравите пациенти? Нарът съдържа повече антиоксиданти от който и да било друг плод и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино. Известно е, че ежедневният прием на сок от нар подобрява кръвообращението и притока на кръв при пациентите със сърдечни заболявания. Освен това сокът от нар понижава нивото на холестерол в кръвта и е отличен източник на витамин С и фолиева киселина.

Съществуват разнообразни видове сок от нар – натурален, към който не са добавени подсладители, и концентрат, който се разрежда с вода Горчивият сок от нар обикновено се използва за готвене.

Следователно, едновременно с лимоновия сок и водата, които използвате като средство за прочистване на стомаха, е препоръчително да приемате и сок от нар – той ще подобри както функцията на сърдечния мускул така и състоянието на простатата при мъжете.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали