Здравословно хранене, витамини и минерали

Ликопен - чудото в доматите

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Няма съмнение, че днес антиоксидантите са значителна част от важните хранителни вещества от които се нуждаем, за да подкрепяме нашето здраве. Един от новите антиоксиданти е ликопена. Той се открива в доматите. Това е всъщност същността, която дава възможност на доматите да имат червен цвят посредством бета-каротина, член на каротиноидното семейство.

Изследването на ликопена подсказва, че той може да намали риска от сърдечна атака. Едно проучване на над 1300 европейски мъже, показва че тези, които консумират много ликопин от храни имат около половината на риска от сърдечен удар.

В друго пет годишно проучване на 48000 мъж се установява, че тези десет порции с високо съдържание на ликопен на седмица от полуфабрикатни продукти от домати имат много нисък риск от рак на простатата. Вярвате или не, техния риск е бил само една трета от този на мъжете, които ядели по-малко от два пъти на седмица храни с високо съдържание на ликопин. Други проучвания показват, че ликопина може да изиграе важна роля в намаляването на риска от различни ракови заболявания, включително рак на гърдата, дебелото черво и ректума.

И още нещо. Докато пресните домати са наситени с ликопен, готвенето ги прави още по-лесно усвоими от вашето тяло. Очевидно, когато доматите се разпадат, когато ликопена е сварен той се абсорбира по-лесно. Включително малкото количество мазнини също помагат и са полезни, особено едносеменните мазнини като зехтин.

Не е известно точно колко ликопен трябва да се консумира всеки ден, но въз основа на последните изследвания, вероятно десет обилни хранения с домати на седмица са достатъчни. Разбира се, допълването с витамини и други хранителни добавки има смисъл за тези които не ядат домати, или които просто не консумират достатъчно от тях.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали