Здравословно хранене, витамини и минерали

Кой е най-добрият сок?

От кой сок можем да изстискаме най-много за себе си
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2019
Едно неотдавнашно здравно списание обяви няколко популярни сокове. Без значение какви, те са все още по-добри за здравето, отколкото содата и безалкохолните газирани напитки.

Ябълка - 8-унции чаша съдържа 295 мг. калий, който помага за високото кръвно налягане както и бор, който помага за поддържането на здрави кости. Той не е богат на калории и не причинява киселини. Една забележка, чаша ябълков (или от грейпфрут сок приемана всеки ден може да повиши риска от бъбречни камъни.Червена боровинка -
Една чаша доставя дневната доза витамин В. Също така държи далеч бактериите от пикочните пътища, като по този начин предотвратява инфекции на пикочния мехур.

Портокал - Една чаша съдържа два пъти препоръчителния дневен прием от витамин С. Витамин С може да елиминира свободните радикали, които вредят на стените на кръвните съдове. Портокаловия сок е богат на фолиева киселина, която е изключително важна за предотвратяването на преждевременно раждане и рождение с неврологични дефекти като Спина бифида при неродени деца. Той също така намалява кръвното ниво на хомоцистеин и аминокиселини свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Портокаловия сок също е богат на калий, който е важен за контролирането на високото кръвно налягане.

Домат - с много ниско съдържание на калории, само 40 за една чаша. Този сок е богат на ликопен, антиоксидант. Богатите на домати диети водят до по-ниска честота на рак на стомаха, а също и забавя растежа на тумори. Също така е богат на витамин С. Доматения сок е с много високо съдържание на натрий.Морков - богат на хранителни вещества включително и витамин С и калий. Съдържа каротеноиди, които са вещества, които превръщат витамин А в тялото. Витамин А помага за поддържане на клетките, които са в линията на очите, лигавицата на носа, външния слой на кожата и в стомашно-чревния тракт и дихателната система. Каротеноидите, особено бета-каротин, изглежда забавят скоростта на LDL холестерола (лошия холестерол) в организма. Чаша сок от моркови съдържа фибри колкото от две ябълки.Още от Здравословно хранене, витамини и минерали