Здравословно хранене, витамини и минерали

Полиненаситени мазнини

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Какво представляват полиненаситените мазнини?
От химична гледна точка полиненаситените мазнини са просто мазнини, които имат повече от един двойно свързан (ненаситен) въглероден атом в молекулите си. Полиненаситените мазнини обикновено са в течно състояние както при стайна температура, така и когато са охладени.

Как полиненаситените мазнини въздействат на здравето ни?
Когато се приемат в умерено количество като заместител на наситените и транс-мазнините, полиненаситените мазнини могат да бъдат ползотворни за здравето. Полиненаситените мазнини имат свойството да понижават нивото на холестерол в кръвта, а с това и да минимизират риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това те са богати на важни за тялото основни мазнини, които то не може да си произведе само. Такива са омега-6 и омега-3 мастните киселини, които можете да си набавите с консумираната от вас храна. Омега-6 и омега-3 мастните киселини играят важна роля както за правилното функциониране на мозъка, така и за нормалния растеж и развитие на тялото ви.

По-полезни ли са полиненаситените мазнини от наситените и транс-мазнините?
Отговорът на този въпрос е ДА! Полиненаситените и мононенаситените мазнини са полезни за здравето, дори когато се приемат в умерено количество. За разлика от тях, лошите наситени и транс-мазнини са вредни и причина за появата на редица заболявания.

Кои храни са богати на полиненаситени мазнини?
Обикновено хранителните продукти съдържат комбинация от всички видове мазнини, както полезни, така и вредни. Богати на полиненаситени мазнини са растителните масла и мазнини, в това число соевото олио и царевичното масло. Друг източник на полиненаситени мазнини е рибата. Препоръчително е по-често да консумирате сьомга, скумрия, херинга и пъстърва. Ядките и семената, например орехите и слънчогледовото семе, също съдържат полиненаситени мазнини.
 
По-бедни на калории ли са полиненаситените мазнини?
Както всички останали видове мазнини, полиненаситените мазнини съдържат 9 калории на грам мазнина. Следователно всички мазнини са еднакво калорични.

Какво количество полиненаситени мазнини трябва да се консумира всеки ден?
Количеството мазнини, които приемате с храната си, не трябва да бъде повече от 25-35% от общото количество дневни калории. За да бъдете здрави, по-голям процент от тези мазнини трябва да бъдат мононенаситени, полиненаситени или и двете. Вместо храни богати на наситени и транс-мазнини, консумирайте такива с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали