Здравословно хранене, витамини и минерали

Наситени мазнини

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Наситените мазнини са единият от общо два вида мазнини, които се срещат в хранителните продукти. Те се различават от ненаситените мазнини по това, че между въглеродните атоми, които изграждат молекулите им, няма двойни връзки, а мастните им киселини са наситени с водород. Естествените наситени мазнини например тези, които се срещат в мазнините от животински произход, се втвърдяват при охлаждане, а естествените ненаситени мазнини, например зехтина, запазват течното си състояние независимо от промяната в температурата, на която са изложени. За разлика от ненаситените, наситените мазнини се развалят по-рядко и са по-стабилни, когато се използват за готвене.

Препоръчително е да ограничите консумацията на наситени мазнини, тъй като те са основен причинител на сърдечносъдови заболявания. Богатото на наситени мазнини меню може да доведе до увеличаване нивото на холестерол в кръвта и да причини атеросклероза, коронарна сърдечна болест и удар.

Приемът на наситени мазнини увеличава нивото на вредния холестерол в кръвта. От друга страна, ненаситените мазнини увеличават количеството на полезния холестерол в кръвта.

Въпреки че мазнините са важна част от здравословното хранене, специалистите са съгласни, че по възможност трябва да се приемат предимно ненаситени, нехидрирани мазнини, каквито се срещат в зехтина, маслото от рапица, рибата, ядките, семената и авокадото. Богати на наситени мазнини са хранителните продукти от животински произход – месо и млечни продукти, както и някои видове зеленчуци и плодове например кокосовото и палмовото масло.

Според специалистите количеството наситени мазнини в менюто не трябва да превишава 7% от дневно приеманите калории. За да постигнете успех в контрола над холестерола, заменете наситените с ненаситени мазнини. Вместо масло, по време на готвене използвайте зехтин. Вместо червено месо, консумирайте повече риба и рибни продукти, защото ненаситените мазнини, които те съдържат, повишават нивото на полезния и редуцират количеството на вредния холестерол в кръвта.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали