Здравословно хранене, витамини и минерали

Мазнини

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2019
Какво представляват мазнините
Мазнините са необходими на организма по ред причини. Те са високо енергийни, съдържат мастни киселини и са носител на мастно разтворими витамини Като цяло съвременното меню е богато на мазнини, тъй като те са невидима съставка в голяма част от хранителните продукти.
Всички мазнини, растителни и животински масла и мастни вещества се класифицират като липиди. Липидите са неразтворими във вода Изградени са от въглерод, водород и кислород. Независимо дали са в течно или твърдо състояние, липидите са комбинация от триглицериди. Триглицеридите са естери на глицерина, които обикновено съдържат общо три, обикновено различни, вида мастни киселини. В процеса на хидролиза, независимо дали той се постига чрез нагряване или с участието на ензими, липидите се разграждат на липаза, грицерин, мастни киселини, диглицериди и моноглицериди.
 
Глицерин
Глицеринът е вид алкохол, който съдържа три въглеродни атома и 3 хидроксилни групи. При свързването им с мастните киселини се получават моно, ди или триглицериди.
 
Мастни киселини
Мастните киселини биват два вида – наситени и ненаситени, според наличието или отсъствието на двойни връзки в молекулите, които ги изграждат. Докато при определени обстоятелства полиненаситените мастни киселини имат способността да понижават нивото на холестерол в кръвта, наситените мастни киселини правят точно обратното.
Маслата от растителен произход са предимно полиненаситени. Разлика прави единствено кокосовото масло, което съдържа 90% наситени мазнини. При стайна температура наситените мазнини от животински произход са твърди. За да достигнат точката си на топене, те трябва да бъдат изложени на висока температура.

Диглицериди и моноглицериди
Диглицеридите и моноглицеридите са естери на глицерина, които съдържат две (ди) или една (моно) мастни киселини и се получават в процеса на разграждане на триглицеридите.

Фосфолипиди
Фосфолипидите са съединения, които се срещат в клетъчните мембрани. Те подпомагат правилното функциониране на определен вид ензими, транспортират липидите в протоплазмата и са източник на енергия. Един от най-широкоразпространените видове фосфолипиди е лецитинът. Той съдържа холин, който от своя страна предотвратява акумулирането на мазнини в черния дроб.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали