Здравословно хранене, витамини и минерали

Вреден ли е чаят?

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Никой не знае точно кога или къде е направена първата чаша чай Според китайският фолклор император "Шен Нунг", който властвал над Китай през 2732 г. пр. Хр открил стимулиращия ефект на чая, когато случайно листа от див чай паднали във вряща вода за пиене.

Суровината за производството на чай обикновено се състои от две млади листа и една неотворена пъпка. Прясно събрания чай може да бъде преработен в различните видове чай, а именно черен чай, зелен чай, чай и гранулиран чай. В производството на черен чай (обичайния чай), материалът е подложен на "ферментация", докато в производството на зелен чай с деликатен и по-финен вкус ферментацията се пропуска .Инстантния чай, като инстантното кафе, е дехидратиран продукт съдържащ само разтворимите съставки на чая.

Както всяка друга напитка и чая не прави компромис при съдържанието на калории. Чаша чай съдържащ 2 с.л. мляко и една супена лъжица захар има около 40 калории. Млякото съдържа казеин, което прави танина в чая неразтворим, като по този начин премахва някои от неговите киселинни ефекти. Отделно от млякото и захарта, чая съдържа незначителни количества витамини и минерали но няма значителни количества протеини въглехидрати и мазнини.
 
Чая е доста богат на по-голямата част от В група витамини Отделно от това, че също така е добър източник на витамин Е, К и бета-каротин. Другите съставки са следи от минерали като мед флуорид и манган . Флуорида помага за избягване появата на кухини в зъбите.
 
През последните няколко десетилетия списъка на физиологични нарушения, за които чая е посочен като противопоказен постоянно намалява. От друга страна, кофеина понякога предписан за терапевтично лечение на артериална хипертония и главоболие, приеман посредством чай, е легитимно средство за предоставяне на тази медикаменти Танина разрушава бактериите и вирусите, като по този начин инхибира растежа на стоматологичната плака. Също така се инхибира абсорбцията на желязо, калций и цинк от храната, когато се консумира заедо с чай.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали