Здравословно хранене, витамини и минерали

Съвети за аспержите

От

Публикувана:
Последна редакция: 20/07/2019
Тънки и дебели – всякакви размери!
Аспержите се срещат в няколко размера, от тънки колкото сламка, до дебели колкото палец.
Тънките и съвсем крехки връхчета се добиват от младите аспержи, а дебелите стръкове от възрастните растения. Младите аспержи са подходящи за задушаване на пара или запържване в зехтин.
По-дебелите аспержи трябва да бъдат старателно почистени преди задушаване или варене. И днес готвачите от цял свят продължават да спорят по въпроса кои аспержи са по-вкусни: тънките или дебелите.
Докато някои предпочитат тънките аспержи, заради тяхната крехкост, други харесват по-дебелите, оценявайки ги според техния изтънчен вкус и месеста консистенция, в която с удоволствие впиват зъби.

Какви аспержи да закупим и как да ги съхраняваме?
Независимо как ги предпочитате, избирайте твърдите и светло оцветени аспержи със затворени върхове.
Аспержите започват да губят сладостта си почти веднага след като бъдат откъснати, затова е важно да ги приготвите колкото се може по-скоро след закупуване.
Ако имате намерение да ги съхранявате в хладилника си за няколко дена, отнасяйте се към тях като с цветен букет. Изрежете малка част от края на стеблата им и ги натопете в съд с вода Покрийте върховете с найлонова торбичка, без да я връзвате или пристягане, за да има аерация, и ги поставете във хладилника. По този начин ще запазите аспержите свежи и хрупкави, до момента в който решите да ги сготвите.

Как да обработваме аспержите?
Начинът за обработка на аспержите преди готвене зависи от техния размер.
Ако разполагате със съвсем млади аспержи, всичко което трябва да направите е да изрежете малка част от края на стеблата им непосредствено преди готвене.
Долната част на по-големите аспержи може да бъде твърда и трудна за сдъвкване, затова е по-добре да я отчупите или обелите. Просто хванете стеблата с две ръце и ги пречупете на две. Така ще запазите само тази част от тях, която е приятна за консумация. Стръковете ще се счупят там, където е границата между твърдата и крехката част на стъблото.
В случай че искате да сте по-малко разточителни, можете просто да обелите аспержите. С белачка за зеленчуци бихте могли да свалите най-горния и твърд слой на зеленчука. Винаги белете зеленчука в посока от средната към края на стеблото.

Как да приготвяме аспержите?
Времето за приготвяне на аспержите също зависи от техния размер.
По-тънките стръкове се нуждаят от не повече от минута, две в тигана.
По-големите аспержи добиват крехкост при варене в гореща и подсолена вода в продължение на поне 5 минути.
Независимо какъв начин ще изберете, спазвайте стриктно времето за приготвяне на аспержите. Безупречно сготвените аспержи са лесни за рязане с нож и ярко зелени на цвят.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали