Здравословно хранене, витамини и минерали

Да приготвим риба здравословно

От

Публикувана:
Последна редакция: 17/12/2017
Полезни съвети
Кожата на перфектно приготвената риба трябва да се бели лесно и да има матов цвят. Месото на рибата е изключително деликатно и изсъхва бързо при прекомерна термична обработка. За да избегнете това, трябва да извадите рибата от фурната или тигана малко преди тя да бъде напълно готова. За да запазите естествените й сокове и вкус, не трябва да прекалявате с пърженето, печенето или задушаването на висока температура.

Риба на скара
Следвайте тези инструкции и ще приготвите вкусна и сочна риба на скара:
    - Намажете рибата с малко олио.
    - Поставете рибата в близост до края на скарата, далеч от най-горещата й точка. Не бързайте да повдигате рибата от скарата, тъй като в началото е нормално тя да залепне за повърхността й. Ако направите това по-рано отколкото е необходимо, рискувате да нарушите целостта й.
    - След няколко минути върху скарата, рибата започва да отделя част от своите сокове.
    - Когато цветът й се промени, а по кожата й се появят резки от скарата, можете да я повдигнете и обърнете.
Помнете, не ви трябват повече от няколко минути за всяка страна, за да приготвите перфектната риба на скара.

Варена риба
Тази техника за приготвяне на риба е малко позабравена, но изключително практична, тъй като с нейна помощ запазвате голям процент от сок и отличителния вкус на рибата. Обикновено рибата се вари в бульон от вода ароматни зеленчуци и билки, черен пипер на зърна и лимон винен оцет или бяло вино.
    - Поставете рибата на дъното на дълбок тиган.
    - Налейте толкова вода колкото да покриете рибата.
    - Оставете водата да заври, а след това намалете котлона и оставете рибата да къкри на бавен огън.
    - Ако от водата излизат балончета, значи котлонът е прекалено силен и трябва да намалите температурата. Идеалната температура за варене на риба е около 75-80 градуса.

Задушена риба
Този метод за приготвяне на риба е особено популярен в азиатската кухня.
    - Натрийте месото на рибата с подправки, нарязани на едро билки, джинджифил, чесън и люти чушки. Така по време на готвене то ще поеме от този букет от аромати.
    - За да задушите рибата, използвайте бамбукова кошничка, на дъното на която поставете парчетата риба.
    - В дълбок тиган налейте около 4 см вода.
    - Поставете кошничката с рибата над водата, покрийте тигана, поставете го на котлона и оставете водата да заври.
    - 10 минути след завиране можете да проверите дали рибата е готова.
Добре приготвената риба има деликатен и приятен вкус, а полученият при задушаването бульон е чудесно допълнение към нея.

Печена риба
Този метод на приготвяне ви осигурява хрупкава риба без прекомерно съдържание на мазнини. Не прекалявайте с добавеното в процеса на печене количество масло, олио или майонеза.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали