Здравословно хранене, витамини и минерали

Консумацията на по-малко храна може да забави процеса на стареене

По-малко храна срещу стареене
От

Публикувана:
Последна редакция: 15/09/2019
Намаляването на количеството дневно приемани с храната калории с около 300-500 може да изиграе роля за забавяне на признаците и симптомите на старостта и да помогне за постигане на дълголетие.

Дългогодишните експерименти с плъхове и мишки показват, че редуцирането на калориите забавя процеса на стареене. Според популярната теория, по-малкият брой дневни калории, намалява количеството на произвеждания от щитовидната жлеза хормон трийодотиронин (Т3), който забавя метаболизма и стареенето на тъканите.

По последни данни ниско производство на трийодотиронин се наблюдава при редовно избягване на консумацията на висококалорични десерти и при прием на алтернативни заместители на хранителните продукти с висока енергийна стойност.

Изследванията в тази област показват, че консумацията на ограничен брой калории има положителен ефект не само при използваните за лабораторни тестове животни, но и за хората в реални условия. Единствено дългосрочните опити и експерименти могат да потвърдят или отхвърлят теорията за благотворното въздействие на ограничения брой калории върху темповете на стареене и влошаване състоянието на човешките тъкани.

Резултатите от тези изследвания са базирани на показателите, измерени сред клинично здрави, но физически неактивни доброволци непушачи, предимно мъж на възраст 50-60 години и жени в постменопауза. По време на експеримента, чиято продължителност е една година, доброволците участвали в него са разделени на три групи. Първата група бива подложена на диетичен режим с прием на ограничен брой калории, доброволците от втората група запазват редовния си хранителен режим и успоредно с това спортуват ежедневно, а третата група поддържа рутинния си начин на хранене и живот.

Участниците от първата и втората група демонстрират понижение в индекса на телесната маса, но единствено показателите на доброволците от първата група показват понижение в нивото на произвеждания от щитовидната жлеза хормон трийодотиронин.

Необходимо е време, за да се докаже ефекта от ниското производство на трийодотиронин, в следствие от приема на по-малко калории, върху забавянето на процеса на стареене, но ограничаването на броя на калориите при всички случаи е разумно решение с ползотворно въздействие за организма.

Съществуват много доказателства за това, че ограниченият брой калории намалява риска от появата на различни видове болести, сред които рака, диабет и сърдечните заболявания и спомага за постигане на дълголетие.

Важно е обаче да не се забравя, че при ограничаване броя на калориите, за поддържане на здравословна диета е необходимо да се приемат богати на нутриенти храни. В дългосрочен план, забавянето на метаболизма предразполага хората към качване на излишни килограми. А ключ към здравословното тегло са съвместимата и разумна диета и редовното физическо натоварване.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали