Здравословно хранене, витамини и минерали

9 стратегии за подобряване на паметта

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Нормалините промени в мозъка свързани с възрастта могат да забавят някои от когнитивните процеси, което прави малко по-трудно възприемането и научаването на нови неща. Добрата новина е, че благодарение на десетилетия на научни изследвания повечето от нас могат да се противопоставят на това със стратегии базирани на научна основа. Ето някои начини да се повиши способността Ви да помните, без значение от възраст ви.

1. Вярвайте в себе си.
Митове за стареене може да допринесат за намаляването на паметта. Хората на средна и малко по-напреднала възраст се справят по-трудно със задачите свързани със запомняне, когато са изложени на негативните стереотипи за стареенето и намаляването на паметта.

2. Напрягайте мозъка си по-малко.
Възползвайте се от календари, карти, списъци за пазаруване, органайзери, адресни книги, които правят рутинната информация по-лесно достъпна. Определете място в дома си за очила, ключове, както и други предмети, който използвате често.

3. Организирайте мислите си.
Разделяйте новата информация на части. Телефонни номера ,номера за социално осигуряване или банкова сметка е по-лесно да бъдат запомнени когато са разделени на групи от цифри, отколкото като цял дълъг номер.

4. Използвайте всичките си сетива.
Колкото повече сетива използвате докато учите или усвоявате нещо, толкова по-лесно е за мозъка да обработи и съхрани информацията.

5. Повтаряйте
Когато искате да запомните нещо което току що сте чули го повторете на глас. Това ще ви помогне да го запомните по-лесно.

6. Разпрострете се във времето.
Вместо да повтаряте нещо много пъти за по-кратък период, както когато се подготвяте за изпит, го правете през по-дълги пероди от време като с всеки следващ път ги удължавайте - след един час, а след това на всеки няколко часа, след което на всеки изминал ден. Удължените интервали от време при обучение са особено ценни, когато се опитвате да овладеете сложна информация.

7. Засилете асоциативното мислене.
Асоциативното мислене е креативен начин да се запомнят списъци. Асоциирайте информацията, която трябва да запомните с нещо, което ви е познато и, с което сте свикнали, и е станало неизменна част от ежедневието ви. По този начин ще направите новата информация по-близка и лесна за възприемане от мозъка ви.

8. Предизвиквайте себе си
Вземайте участие в дейности, които изискват от вас да се концентрирате и стимулирате паметта си. Дейности като Обсъждане на книги, редене на пъзели и  ангажиране с проекти или хобита, които изискват умения са подходящи.

9. Посетете курс за подобряване на паметта.
Курсовете за подобряване на паметта стават все по-популярни. Ако решите да опитате такъв, най-подходящи са тези, които са  ръководени от здравни специалисти и експерти по когнитивна психология или рехабилитация и се фокусират върху практическите начини за управление на всекидневните предизвикателства.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали