Здравословно хранене, витамини и минерали

Влиянието на храната върху енергията на мозъка

От

Публикувана:
Последна редакция: 17/07/2019

Мозъчната енергия са характеризира с това колко той е буден, енергичен и концентриран в отговор на задачата, която изпълнява. Информацията към него минава през невротрансмитери, които са изградени от нервните клетки через прекурсори.

Различните невротрансмитери имат различно влияние върху мозъчната дейност. Така например серотонина е успокояващ невротрансмитер и обикновенно ви прави по-спокойни, сънливи и унесени. Докато допамина и нерепринеприна са невротрансмитери правещи ви по-будни, бдителни, мотивирани и психично енергични.

Храните влияят върху енергичността на мозъка посредством производството на невротрансмитери. Чрез предоставянето на аминокиселини които се използват като прекурсори за производството на невротрансмитери и влиянието им върху проникването на аминокиселините в мозъка, храните могат да имат съществено влияние върху неговата дейност.

Високо въглехидратните храни имат склонността да отслабват мозъчната дейност. Протеиновите храни от друга страна ги неотрализират, но предизвикват мудност. Всички храни и билки могат да имат въздействие върху мозъчната дейност като влият чрез кръвообращението на доставката на кислород, хранителни вещества и хормони.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали