Здравословно хранене, витамини и минерали

Хранителен дневник

Ползите от воденето на хранителен дневник по време на диета за редуциране на теглото
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Воденето на хранителен дневник, подробна равносметка за това, което ядете и пиете и калориите, които приемате, е силен инструмент, който може да ви помогне да редуцирате теглото си.

Резултатите от проведен в рамките на 6 месеца експеримент, в който взимат участие 1685 мъж и жени на средна възраст, показват че тези от тях, които водят такъв хранителен дневник, губят два пъти повече тегло, отколкото тези, които не правят това.

Тези резултати подкрепят по-ранните експерименти в тази насока и потвърждават ползите от хранителните дневници при индивидите, които се подлагат на диети за редуциране на теглото. Дори организациите, които предлагат програми за отслабване използват такива хранителни дневници, за да следят хранителните навици и броя на дневно приеманите от пациентите им калории.

Воденето на хранителен дневник е важен и мощен съюзник за тези, които се борят с наднорменото тегло. Дневникът може да ви помогне да установите произхода на излишните калории. По този начин бихте могли да разработите по-конкретен хранителен режим, с който да се справите със ситуацията.

Освен това хранителният дневник, като техника за редуциране на теглото може да ви помогне да станете по-отговорни към себе си и да елиминирате от менюто си нездравословните, дори вредни храни.

Средния брой на свалените от участвалите в експеримента мъж и жени килограми е 6 кг. Данните показват, че участниците водили хранителен дневник са намалили теглото си с 8 кг, в сравнение с 4 кг за тези, които не са си правили труда да отбелязват редовно количеството и качеството на консумираната от тях храна.

По време на експеримента, участниците са принудени да ограничат консумацията на мазнини, увеличават приема на плодове зеленчуци и пълнозърнести храни, ангажират се със 180-минутни упражнения седмично под формата на разходки, присъстват на групови срещи и водят подробен отчет за количеството и вида на консумираните храни.

44% от участниците в експеримента са чернокожи. Резултатите показват, че именно те са изложени на по-висок риск от състояния свързани с прекомерната пълнота, включително диабет и сърдечни заболявания.

Не е задължително воденето на хранителен дневник да има официален характер. Просто след хранене си записвайте какво и колко сте консумирали, за да можете да направите равносметка за промените, които е необходимо да предприемете, с цел ефективно да редуцирате общото си тегло.

Още от Здравословно хранене, витамини и минерали