Здравословно готвене

Холестерол

2008-10-13 07:00
Какво представлява холестеролът? Холестеролът е мека и лепкава субстанция, която може да бъде открита както сред мастните клетки в кръвта, така и във всички останали клетки на тялото. Холестеролът е важен за здравето, тъй като освен клетъчните мембрани, той изгражда и определен вид хормони. Участва и в голяма част от функции на тялото. Независимо от факта, че може да бъде п...
още...

Фибри

2008-10-11 00:00
Всичко за фибрите Фибрите, това са трудно смилаемата част на хранителните продукти от растителен произход. Определен вид фибри притежават свойството да намаляват нивото на холестерол в кръвта, което от своя редуцира риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Фибрите могат да минимизират риска и от определени видове рак, особено тези, които засягат храносмилателната сис...
още...

Наситени мазнини

2008-10-09 00:00
Наситените мазнини са единият от общо два вида мазнини, които се срещат в хранителните продукти. Те се различават от ненаситените мазнини по това, че между въглеродните атоми, които изграждат молекулите им, няма двойни връзки, а мастните им киселини са наситени с водород. Естествените наситени мазнини например тези, които се срещат в мазнините от животински произход, се втвърдяват при охлаждане, а...
още...

Полиненаситени мазнини

2008-10-08 09:00
Какво представляват полиненаситените мазнини? От химична гледна точка полиненаситените мазнини са просто мазнини, които имат повече от един двойно свързан (ненаситен) въглероден атом в молекулите си. Полиненаситените мазнини обикновено са в течно състояние както при стайна температура, така и когато са охладени. Как полиненаситените мазнини въздейства...
още...

Вреден ли е чаят?

2008-10-01 07:00
Никой не знае точно кога или къде е направена първата чаша чай. Според китайският фолклор император "Шен Нунг", който властвал над Китай през 2732 г. пр. Хр открил стимулиращия ефект на чая, когато случайно листа от див чай паднали във вряща вода за пиене. Суровината за производството на чай обикновено се състои от две млади листа и една неотворена пъпка. Прясно събрания ч...
още...
« 1 . . . 4 5 6 7 8 9 10 11 »