Здраве

Билки и лекарства на билкова основа срещу депресия

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Какво представлява депресията?
Депресията е психологично състояние, което предизвиква униние и чувство на безсилие. Съществуват редица лечебни билки и лекарства на билкова основа, които ефективно облекчават симптомите на депресията.

Билки и лекарства на билкова основа срещу депресия
През определен период от живота си бихте могли да почувствате известна степен на безпокойство и безсилие. Понякога тези чувства са придружени и от чувство на вина, тревога непълноценност и постоянна физическа и психическа умора. Всички тези симптоми са свързани с наличието на депресивно разстройство, което засяга текущото ви настроение. Депресията се характеризира с чувство на отчаяние, безнадеждност и крайно униние. Депресията се проявява в няколко различни форми – тежка депресия, атипична депресия, дистимия, сезонна депресия и следродилна депресия, и може да окаже влияние върху всички аспекти от живота. Хората, които страдат от депресия, са неспособни да изпълняват ежедневните си задължения и губят интерес към живота.

Причинители и симптоми на депресията
Основни причинители на депресивните състояния са продължителното боледуване, неуспехите в личния и професионалния живот, слабите семейни връзки, липсата на оптимизъм и трагичните инциденти, каквито са смъртта на близък и обичан от вас човек. Хората страдащи от самота, финансови и здравословни проблеми, алкохолизъм, наркотична зависимост, хронични болки, проблематични семейни взаимоотношения, травми в детска възраст и депресивна семейна обремененост, са изложени на риск да развият симптомите на заболяването. Обикновено хората в депресия губят своята сетивност. Често те са потиснати, мрачни и разстроени и постоянно чувстват умора и изтощение. Стремят се да избягват обществените мероприятия, както и контактите с другите около тях. Понякога те са изключително неспокойни, губят апетита и съня си. Случва се и да бъдат невъздържани и раздразнителни и да плачат дори заради незначителни причини.

Лечение на депресията
Депресията се лекува с помощта на разнообразие от средства. Стандартното лечение на депресивните състояние включва комбинация от психотерапевтични процедури и антидепресанти, които облекчават симптомите им. В допълнение към тях съществуват и алтернативни методи, които са особено ефикасни за овладяване на депресивните състояния. Такива са лечебните билки и лекарствата на билкова основа.

Видове билки и лекарства на билкова основа срещу депресия
Лечебните билки, които се ползват при депресия, могат да помогнат за постигане на траен контрол над проблема. Освен това те имат и съвсем малко странични ефекти. Следователно билките, в комбинация с психотерапия, са по-добрия вариант за лечение на депресията. Най-често използваните за лечение на депресия билки и лекарства на билкова основа са жълт кантарион, s-аденосилметионин (SAMe), 5-хидрокситриптофан (5-HTP), Гинко Билоба и сибирски женшен.

Списък на билките и лекарствата на билкова основа, подходящи за лечение на депресия:

•    Жълт кантарион (Hypericum Perforatum).

Тази билка осигурява надеждно подтискане на депресивните симптоми. Жълтият кантарион е силен антидепресант с незначителни странични ефекти. Може да се ползва в продължителен период от време. Подходящ е за случаите на депресия в умерена форма.

•    S-аденосилметионин (SAMe) е лекарство за лечение на депресия на билкова основа. Съдържа аминокиселина, която поддържа здравословния нервно-импулсен процес в мозъка. Хората страдащи от депресия изпитват недостиг на определен вид химични вещества в мозъка. SAMe увеличава нивата на тези химикали и помага за предотвратяване на депресивното състояние.

•    5-хидрокситриптофан (5-HTP). Този продукт е съединение на триптофана и серотонина. 5-хидрокситриптофанът е важен химикал и невротрансмитер в мозъка. Тази аминокиселина коригира симптомите на депресия, причинени от ниското ниво на серотонин, например липса на апетит, загуба на сън, унилост и др.

•    Гинко Билоба.

Тази билка успешно облекчава симптомите на депресията, особено при възрастните индивиди с понижен приток на кръв към мозъка. Действа като мощен антидепресант и антиоксидант. Подобрява кръвообращението в мозъка и по този начин приповдига настроението на страдащия от депресия.

•    Сибирски женшен.

Билката има свойството да подобрява стабилността на определен вид невротрансмитери в мозъка. Благодарение на тази стабилност, мозъкът функционира ефективно и се справя успешно с причинителите на физически стрес Сибирският женшен подобрява абстрактното мислене и стимулира имунната система.•    Овесената слама


Tова е друг вид билка с лечебни свойства. Тя поддържа и подсилва централната нервна система и се препоръчва за лечение на депресивни състояния.•    Босилек.

Босилекът е природен тоник. Той помага за облекчаване на стрес и умората, които от своя страна могат да причинят депресия и тревожно разстройство.

Още за бослилека:
Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.


•    Карамфил.

Карамфилът е идеалната билка за тези, които страдат от безсъние в резултат от депресия.

Карамфил се бере предимно в Индонезия (островите Банда, познати още като „острови на подправките“) и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.

Карамфилът е известен като подправка от незапомнени времена. Както повечето подправки е имал антисептично действие и е предпазвал хранопровода от инфекции.

В стоматологията карамфиловото масло (или неговата главна съставна част ­ евгенол) е употребявано като антисептик и ефикасно средство срещу болката.

Именно тези качества на маслото се използват при лечението на ревматизъм, артрит и инфекции на горните дихателни пътища.
Пробужда и прояснява мисълта. Афродизиак. Укрепва имунната система. Регулира нивото на ненаситените мастни киселини, чиято липса води до стареене на организма.

•    Джинджифил.

Тази билка притежава висококачествени антидепресивни свойства. Изключително ефикасен е при лечение на депресия и тревожно разстройство.Пресният джинджифил има парещ вкус и лимонов мирис. В този вид той е най-популярен в Азия. Там пресния джинджифил се настъргва или нарязва, накисва се във вода за няколко часа и се добавя в ястията малко преди сервиране. Ако пресния джинджифил мине през топлинна обработка се увеличава парещият му вкус.
  Джинджифилът има разнообразно приложение. Отначало коренът се е използвал само в медицината. С него се борели против стареенето и полова слабост. Легендата разказва, че португалците щедро хранели с джинджифил своите роби, за да повишат плодовитостта им.


•    Пасифлората е друг вид билка за лечение на депресивни състояния. Тя съдържа хризин – флавоноид с антидепресивни свойства.

•    Валерианов корен.
Той редуцира симптомите на безсъние, свързани с наличието на депресия.

Билковите препарати са безопасни и ефективни при лечение на депресия. Преди обаче да започнете лечение с лекарства на билкова основа, потърсете мнението на лекар или специалист в тази област. Комбинирайте билковите препарати с подходяща диета и физическо натоварване. Промяната в начина на живот може да бъде особено полезна за справяне с депресивното състояние.

Още от Здраве