Здраве

Генът на зъбния емайл - какво предпазва усмивката ни?

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/09/2018
Определен ген, който поддържа функцията на имунната система и подпомага нервната система и развитието на кожата, също така контролира и производството на зъбен емайл.

Изучаването на този ген би могло да доведе до разработването на нови методи за възстановяване на увредения емайл, избягване появата на кариеси и дори възстановяване или репродуциране на нови зъби.

Не е необичайно за един ген да изпълнява множество функции. Едва днес обаче започва да става ясна ролята на гена, известен под кодовото име “Ctip2” за регулиране процеса на формиране и развитие на клетките, които произвеждат зъбен емайл.

В проведен с новородени лабораторни мишки опит става ясно, че при липса на протеина на въпросния ген “Ctip2”, животните имат недоразвити зъби без характерния за тях емайл, което ги прави напълно нефункционални.

На база новата информация за гена “Ctip2”, би било възможно да се използват зъбни стволови клетки, за да се стимулира растежа на нови зъби Това би могло да доведе до истинска революция в денталното здраве, още повече като се има предвид, че много хора имат проблеми, причинени от ерозирал зъбен емайл, а повечето кариеси започват с появата на миниатюрни дупчици и пукнатини в емайла на зъбите, които предразполагат зъбите към загниване.

Още от Здраве