Здраве

Ноктите и здравето: разчетете симптомите

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/07/2018
Знаехте ли, че ноктите ви могат да ви дадат идея за вашето цялостно здравословно състояние Белите петънца, розовите багри, подутините и вълничките по ноктите биха могли да бъдат признак за заболяване, от което тялото страда. Проблемите с черния дроб, белите дробове и сърцето могат да намерят отражение върху повърхността на ноктите. Тук ще откриете информация за тайните, които вашите нокти пазят.

Бледите нокти
Прекалено бледите нокти понякога се асоциират с напредналата възраст. Но те също така могат да бъдат и признак за сериозно заболяване, например:
•    Анемия
•    Конгестивна сърдечна недостатъчност
•    Диабет
•    Чернодробно заболяване
•    Недохранване

Белите нокти
В случай че ноктите ви са предимно бели на цвят и покрити с по-тъмно оцветени ръбове, това може да е признак за чернодробни проблеми, например хепатит.

Жълтите нокти
Една от най-честите причини, отговорни за появата на т.нар. жълти нокти е гъбичната инфекция. С влошаване на симптомите на инфекцията ноктите могат да се удебелят и да станат изключително ронливи. В много редки случаи жълтите нокти са индикатор за съществуването на много по-сериозен здравословен проблем, например тежка форма на заболяване на щитовидната жлеза или псориазис.

Синкавите нокти
Ноктите с подчертан синкав оттенък са признак за това, че тялото не получава достатъчно количество кислород. Това от своя страна говори за наличието на белодробна инфекция, каквато е пневмонията.

Набраздените нокти
В случай че повърхността на ноктите е набраздена или покрита с трапчинки, това може да е ранен признак за псориазис или възпалителен артрит. Псориазисът е кожно заболяване, което в 10% от случаите започва с промяна в структурата на ноктите.

Напуканите или нацепени нокти
Сухите и чупливи нокти, които се напукват или нацепват прекалено често, са признак за съществуването на заболяване на щитовидната жлеза. Напукването и нацепването на ноктите в комбинация с появата на жълтеникав оттенък говори за развитието на гъбична инфекция.

Подпухналата кожа в основата на ноктите
Ако кожата около ноктите е зачервена или подпухнала, това говори за наличието на възпаление в тяхната основа. Това възпаление може да е в резултат от лупус или друго заболяване, касаещо съединителната тъкан.

Тъмните линии под ноктите
Тъмните линии под ноктите не трябва да се пренебрегват. Понякога те се дължат на меланома, един от най-опасните видове рак на кожата.

Нагризаните нокти
Гризането на ноктите понякога се възприема като не особено привлекателен стар навик. В някои случаи обаче то е признак за постоянно безпокойство, състояние, което успешно може да бъде лекувано с подходяща терапия. Гризането или чопленето на ноктите се асоциира и с т.нар. обсесивно-компулсивно разстройство. Ако сами не можете да се откажете от този навик, по-добре потърсете съвет и помощ от специалист.

Ноктите са само малка част от голямата загадка
Въпреки че промяната в състоянието на ноктите съпътства появата на множество здравословни проблеми, тя не винаги е първия симптом на конкретното заболяване. Голяма част от аномалиите, засягащи ноктите са напълно безобидни – не всеки, който има бели нокти, страда от хепатит. В случай че сте силно обезпокоени от състоянието на ноктите си, препоръчително все пак е да се консултирате с дерматолог.

Още от Здраве