Здраве

Сокът от грейпфрут повишава ефекта от противораковите медикаменти

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Научно доказано е, че сокът от грейпфрут повишава ефекта от противораковото лекарство рапамицин. Резултатите са достигнати след провеждане на изследване сред група от 25 раково болни пациенти, за чието състояние няма ефикасно лечение.

Веднъж седмично на пациентите се дават 15-35 милиграма от лекарството рапамицин. След края на първата седмица, непосредствено след взимане на лекарството, те започват и прием на чаша (250 милилитра) сок от грейпфрут който продължава всеки ден в продължение на една седмица.

По време на този режим състоянието на 7 или 28% от участниците в експеримента остава почти непроменено. При тях се наблюдава слаб или почти никакъв растеж на раковото образувание. Състоянието на един от пациентите с 30% ремисия на тумора в резултат от проведената терапия, остава добро дори година след началото на експеримента.

Повече от половината пациенти получават оплаквания от странични ефекти на терапията, като например повишено ниво на кръвната захар диария, нисък брой бели кръвни телца, преумора.

В продължение на много години специалистите и фармацевтите предупреждават своите пациенти за това, че сокът от грейпфрут може да взаимодейства с ензимите в човешкия организъм, които разграждат и елиминират действието на определен вид медикаменти.

Сокът от грейпфрут може да повиши нивото на някои лекарства в кръвта от три до пет пъти. Досега това винаги се е считало за опасно. Днес обаче специалистите в тази област се стремят да установят до каква степен същият този сок от грейпфрут може да увеличи концентрацията и дори ефективността на противораковото лекарство рапамицин.

Рапамицинът, познат още като сиролимус, първоначално е бил разработен, за да потиска имунната система и да предотвратява отхвърлянето при пациенти с трансплантиран бъбрек. Днес медикаментът се изучава и като противораково лекарство, именно защото той може да прекъсне биохимичния процес, стимулиращ производството на кръвоносните съдове, от които тумора се нуждае, за да расте. Когато лекарството рапамицин се приема през устата организмът успява да абсорбира по-малко от 15% от него.

Сокът от грейпфрут съдържа съединения, известни с името фуранокумарини, които забавят процеса на разпадане на рапамицина и повишават четворно концентрацията на медикамента в кръвообращението. Това от своя страна означава, че по-голяма част от противораковото лекарство може да достигне до своята цел, а именно раковите клетки.

Още от Здраве