Здраве

Три балансирани хранения – но в какъв ред?

От

Публикувана:
Последна редакция: 21/07/2018
Реверсната диета се изразява в размяна на закуската и вечерята.

Както се казва: На закуска яжте като цар, обядвайте като принц и вечеряйте като просяк. Оказва се, че зад тези думи има доза истина, подкрепена с научни факти.

След консумация храната преминава през храносмилателната система, където тя се разлага на съставните си компоненти. Черния дроб е органът, който участва най-активно в целия този процес, затова той има нужда от добра почивка. Претовареният черен дроб абсорбира по-малко количество от жизненоважните вещества, от които се нуждае тялото.

Обикновено за пълното усвояване на закуската са необходими приблизително 7 часа. Непосредствено преди времето за обяд храносмилателната система работи на по-бавни обороти именно защото тя вече е претоварена от обработката на сутрешната закуска. За пълноценното усвояване на обяда са необходими приблизително 8 часа, а за смилане на вечерята – 10-12 часа. Тъй като вечерята отнема най-много време възможно е на следващата сутрин храносмилателната система все още да е ангажирана с усвояването на храната, погълната предишната вечер.

Нещо повече, много вероятно е вечерята да бъде трансформирана в мазнини, в случай че организмът няма способността да изгаря ефективно приетите с храната калории. Според някои фитнес експерти, вечерта е най-подходящото време за физическо натоварване, защото тогава способността на тялото ефективно да изгаря калории, е най-голяма. Ако възнамерявате да направите това част от своето ежедневие, тогава времевото разменяне на закуската и вечерята е напълно оправдано.

Може би идеята да “вечеряте” сутрин ви се струва отблъскваща, но помнете че в някои части от света не е прието да се консумират зърнени храни и препечени филийки за закуска. В Далечния изток например закуската често се състои от фиде, ориз и риба. В Индия сутрин дори се консумират ястия овкусени с къри!

Подобно на много други, тази “обратната диета” внася пълна промяна в начина на живот. В случай че сте решили да отървете тялото си от вредните токсини или просто искате да редуцирате теглото си, може би си заслужава да пробвате реверсната диета!

Още от Здраве