Здраве

Медът – съвършения естествен продукт за здрава кожа

Открийте колко полезен е медът за вашето тяло
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Хранителни качества
Медът е може би един от най-съвършените продукти от природата. Той има отлични хранителни качества. Съдържа много витамини и минерали сред които В6, калций, мед желязо, манган, магнезий, ниацин, пантотенична киселина, фосфор, калий, рибофлавин, натрий, тиамин и цинк. Изключително богат е и на антиоксиданти и помага на човешкото тяло да абсорбира и задържа както калций, така и магнезий, които от своя страна подсилват имунната система.

Медът като лекарство
В много култури медът се използва с медицинска цел. Някои народи го прилагат под формата на лечебна паста срещу артритни болки. Други използват мед в чая си, с цел да редуцират нивото на вредния холестерол в кръвта си. Трети вярват, че той има способността да облекчи както обикновената настинка, така и болките във възпаленото гърло. Някои го приемат с цел да облекчат симптомите на разстроения стомах, храносмилателните проблеми, гастроентерита и дори диарията. Съществуват безспорни доказателства и за това, че медът има отлични прочистващи качества, с които поддържа организма в добро здраве през цялата година.

Медът и косата
Освен всичко до тук, медът оказва благотворно влияние и на косата и кожата. Той съдържа естествени овлажнители, които задържат влагата в косата. Това негово свойство го превръща в ценен инструмент за третиране на сухата и увредена коса. Добавяйки мед в своя балсам за коса, бихте могли да увеличите неговата ефективност. Подсилен с мед, балсамът за коса прониква по-добре в кожата на скалпа, като по този начин едновременно я овлажнява и я прави по-мека.

За да подобрите еластичността на своята коса, смесете мед със суроватка. Така получената смес е чудесно средство за изплакване на косата, което я прави по-мека и я кара да изглежда по-красива. Друг начин за употреба на меда като козметично средство е комбинирането му със зехтин. Използвани по този начин, медът и зехтинът придават ослепителен блясък на кичурите и освен това правят косата по-лесна за разресване. Комбинацията мед и лимонов сок може да се използва за естествено изсветляване на косата без каквото и да било изтощаване или увреждане, дори в дългосрочен план.

Медът и кожата
Медът е полезен и за кожата. Още от дълбока древност медът е бил използван дори по време на къпане. Комбинацията от мед и мляко прави кожата мека, еластична и красива. Тъй като медът има естествени овлажняващ свойства, той може да се прилага и като маска за лице Примесен с ядки той действа като естествено средство за почистване на кожата на лицето и може да се използва за отстраняване на мъртвите клетки по повърхността му. Комбиниран с определен вид плодове медът има чудесно тонизиращо действие. Смесен с царевично брашно, той действа като чудесно кръвоспиращо средство, с помощта на което бихте могли да се освободите от пъпчиците по лицето, както и от възможните леки инфекции, които те причиняват.

Антибактериалните качества на меда
Тъй като медът има и антибактериално действие, той може да се използва за третиране на рани в следствие от слънчево изгаряне, на обриви и на други минимални кожни възпаления и раздразнения. Медът не само помага за лечение на кожното възпаление, но и успоредно с това той успокоява кожата и я подмладява, придавайки й съвършено здрав вид. Медът е подходящ и за третиране на повърхностни прорезни рани и разкъсвания. Той подпомага регенерацията на кожата и редуцира вероятността от поява на нежелан белег. Тъй като той възпрепятства развитието на бактерии и гъбички, медът е подходящ и за лечение на гъбични инфекции по краката.

Антибактериалните качества на меда го правят подходящ за приложение и при поддръжка на устната хигиена. Смесен с канела, той помага в борбата с лошия дъх, и дори и за облекчаване на слаби зъбни болки. Сам по себе си медът е отлично средство срещу зъбната плака. Освен това той редуцира производството на киселини в устната кухина и унищожава вредните бактерии, които обитават устата.

Още от Здраве