Здраве

Простуда - какво трябва да знаем за да се предпазим?

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Повече от 100 вируси могат да причинят простуда, най-често срещаното заболяване в България през зимните месеци. Според статискика всеки човек боледува от настинка средно 3 пъти годишно.

След като навлезе в тялото през носа или гърлото, вируса на простудата започва да се размножава, причинява някои от редица симптоми: болки в гърлото, кихане, хрема, сълзене на очите, мускулни и общи болки, леко повишена температура, носни задръствания и кашлица. Простудата обикновено трае седмица или две.

Най-добрият начин за лечение на настинка е да се вземе лек облекчител на болка , избягване на ненужните дейност, получаване на много сън и по възможност да се пият много течности, особено плодови сокове. Сиропите за кашлица и средствата за защита от студа могат да освободят някои от симптомите, но те няма да
предотвратят, излекуват или дори да съкратят хода на заболяването.

Макар че не съществува ваксина, за да се защитите от простуда, има начини да се намалят шансовете за заболяване. Пазете физическата устойчивост на тялото  благодарение на добро хранене и получаване на достатъчно сън и упражняване. Намалете отоплителния уред и поддържайте влажност в своя дом. Сухия въздух
изсушава лигавиците на мембраните в носа и гърлото и причинява крек, създаване на мястото, от където студените вируси могат да навлезнат във вашето тяло.

Избягвайте директен контакт с тези, които са настинали и мийте ръцете си често.

Още от Здраве